Vandaag, 25 februari, is de dag van het cochleaire implantaat (CI): Internationale CI-dag. De dienst Neus-, keel- en oorziekten (NKO) van campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV grijpt deze gelegenheid graag aan om de gloednieuwe website oortotoor.be voor te stellen.
Wie zich vragen stelt of zorgen maakt over gehooraandoeningen of -klachten, vindt op de nieuwe website oortotoor.be heel wat informatie over hedendaagse oplossingen voor bepaalde gehoorproblemen.
Dat gaat van medicamenteuze behandeling en gehoorverbeterende operaties tot gehooroplossingen zoals een beengeleidingshoortoestel of cochleair implantaat. Verder delen heel wat patiënten er graag hun verhaal en legt de website uit hoe het NKO-team van campus Sint-Jan invulling geeft aan gehoorzorg.
Internationale CI-dag
De voorstelling van de nieuwe website valt bewust samen met de verjaardag van de eerste cochleaire implantatie door de Franse NKO-arts Charles Eyries en ingenieur André Djourno in Parijs, op 25 februari. In haar meer dan 60-jarige bestaan heeft deze implantaattechnologie de levens van meer dan 500.000 mensen met een ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies veranderd.
Betere terugbetalingsvoorwaarden
Sinds december 2019 gelden er in België nieuwe, betere terugbetalingsvoorwaarden voor mensen met een ernstig bilateraal gehoorverlies. Wie als volwassene meer dan 70 dB HL gehoorverlies heeft op beide oren komt in aanmerking voor terugbetaling van één CI. Kinderen tot 12 jaar krijgen de implantatie aan beide zijden terugbetaald.
CI op campus Sint-Jan
Mensen die interesse hebben in een CI of die hier mogelijk voor in aanmerking komen, kunnen op de dienst NKO van campus Sint-Jan terecht. Doorheen de jaren groeide de campus uit tot referentiecentrum voor cochleaire implantatie.
Er staat een multidisciplinair team paraat van onder andere NKO-artsen, audiologen, radiologen, genetici, psychologen, oogartsen en kinderartsen om patiënten gedurende het hele traject van de cochleaire implantatie de best mogelijke begeleiding te bieden.