Nederlandse huisartsen worden overspoeld en vallen uit

De Nederlandse huisartsen staan onder zware druk door corona. Ze kloppen lange werkdagen, vallen uit of moeten zelfs sluiten. Voor een stuk is dat te wijten aan het verschil tussen de eerste en de tweede golf.

De huisartsen maken soms weken van meer dan 80 uur omdat ze ook de ziekenhuiszorg moeten overnemen. Ondertussen leggen de vele coronauitbraken sommige praktijken plat, wat leidde tot een waarschuwing van de landelijke vereniging voor huisartsen (LHV). 

Waar in de eerste coronagolf de spreekkamers nagenoeg leeg bleven omdat zorg massaal werd gemeden, mag diezelfde huisarts nu veel meer verhapstukken: hij/zij kan minder doorverwijzen naar de specialist en neemt dus een aantal ziekenhuistaken over. Sommige patiënten komen nu veel vaker aankloppen en ze vragen ook meer wat automatisch meer tijd opslorpt.

Gemiddeld lopen de wachttijden op, zeker omdat nog flink wat huisartsen zelf uitvallen door corona. Plus: vanaf februari zullen huisartsen mee inschuiven in de vaccinatie van de groep 18 tot 60 jaar met een medische indicatie.

Daarom luidt de Landelijke Huisartsenvereniging de noodklok. "Er moet veel meer aandacht komen voor de huisartsen", zegt Ella Kalsbeek namens de 13.000 huisartsen die Nederland telt. "Huisartsen draaien al veel uren en klagen niet snel. Maar ze lopen op hun achterste benen."

Volgens sommige huisartsen die RTL Nieuws sprak, kloppen ze werkweken van 80 tot wel 100 uur. Ze hebben het er wel voor over. "Het is ook dankbaar werk om in de frontlinie te mogen staan en te kunnen helpen in deze ongekende crisis", omschrijft huisarts Olde Hartman. Hij werd zelf ook het slachtoffer van het virus maar maakte zich nog niet eens zorgen om zichzelf. "Maar meer om mijn patiënten. Ik had die ochtend nog een spreekuur gehad. 'Het zal toch niet..', dat ging wel door mijn hoofd ja. Gelukkig is niemand door mij besmet geraakt. En ben ik weer helemaal opgeknapt."
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.