WGC: Franstalige artsen protesteren tegen standpunt Bvas

Vanuit verschillende Franstalige hoeken is er deze week geprotesteerd tegen de commentaren van Bvas over de forfaitaire praktijken, die het syndicaat formuleerde nadat de resultaten van de KPMG-audit bekend raakten. Het protest ontstond zowel in Wallonië als in Brussel.

Bvas argumenteerde onder andere dat artsen in forfaitaire praktijken niet genoeg patiënten zien om hun medische kennis op peil te houden. Er was ook een bemerking over de motivatie van de betrokkenen: “Medische huizen zien huisartsgeneeskunde als een hangmat.”

De reactie van de Fédération des Maisons Médicales (FMM) liet niet op zich wachten. De FMM repliceerde dat Bvas blijkbaar niet goed op de hoogte is van waar huisartsgeneeskunde om gaat.

De huisartsenkring van Charleroi, die 430 huisartsen vertegenwoordigt, vond de uitspraken van Bvas misplaatst: “Ze geven absoluut niet weer wat er echt op het terrein gebeurt.” De kring geeft aan dat de collega’s van de forfaitaire praktijken net zo goed met de activiteiten en de ontwikkeling van de huisartsgeneeskunde bezig zijn als de collega’s uit andere praktijken. En dat “de forfaitaire praktijken altijd kwalitatief goede stages aangeboden hebben, zowel voor de studenten als voor de huisartsen in opleiding.” Ten slotte oordeelt men in Charleroi dat artsen uit forfaitaire praktijken ten volle hun plicht vervullen in verband met de wachtdienst, in tegenstelling tot wat Bvas beweert.

Dr. Pierre Bets, een huisarts uit de streek van Charleroi, zegt dat hij geen voorvechter is van forfaitaire praktijken, en evenmin van de Fédération, die voor hem een te politiek karakter heeft. Maar toch volgt hij van nabij een forfaitaire praktijk in zijn gemeente, en denkt dat belangstellenden gerust eens mogen komen kijken hoe ze functioneert. Hij heeft ook een boodschap naar Bvas gestuurd: “Denk maar niet dat jullie met het stigmatiseren van 5 tot 10% van onze beroepsgroep, representatief zijn voor alle anderen.”

“Concurrentie is voor ons al lang geen onderwerp meer”, zegt de koepel van Brusselse huisartsenkringen. In de ogen van voorzitter Michel De Volder zijn de uitspraken van Bvas niet aanvaardbaar: “Ze bieden geen oplossing voor de concrete problemen waarmee huisartsen in de hoofdstad kampen. Bovendien zijn ze oncollegiaal.”

“Oncollegiaal”, zo klinkt het ook bij GBO, de Franstalige huisartsenvleugel van Kartel. GBO wijst erop dat de Fédération des Maisons Médicales er zelf al jaren bij het Riziv op aandringt om waakzaam te zijn voor misbruik van het forfaitaire systeem. Bij GBO denkt men dat sommige praktijken te lichtvaardig toegang krijgen tot het forfaitaire systeem. Daar moet meer duidelijkheid in komen. “Eigenlijk vraagt Bvas dus gewoon wat de Fédération vraagt”, concludeert GBO ironisch.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.