Knelpuntberoep bij uitstek: verpleegkundige

Naast een hele waslijst aan technische beroepen blijft er op de Vlaamse arbeidsmarkt een nijpend tekort aan verplegers en verpleegsters. Dat blijkt uit de nieuwe lijst van knelpuntberoepen die de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB dinsdag heeft vrijgegeven. Ook opnieuw op de lijst: de leerkracht secundair onderwijs.

Werkgevers hebben de grootste moeite om personeel te vinden voor openstaande vacatures. Bijna nergens elders in Europa raken vacatures moeilijker ingevuld. Vooral technisch personeel is moeilijk te vinden.

Dat blijkt ook uit de nieuwe lijst van knelpuntberoepen, die de VDAB heeft vrijgegeven. Daarop als vanouds een hele reeks aan technische beroepen, gaande van werfleider en bouwcalculator tot ICT-ontwikkelaar. Door de bloeiende economie staan opnieuw heel wat bouwberoepen met stip op de lijst, zoals kraanbestuurder.

Bovenaan de lijst staat - opnieuw - het beroep van verpleegkundige en hoofdverpleegkundige. Dat zal er in de toekomst niet op verbeteren, klinkt het bij de VDAB. "Door de vergrijzing van de bevolking is er niet alleen meer nood aan verplegend personeel, ook het verplegend personeel zelf vergrijst, waardoor er extra volk nodig is", aldus een woordvoerster.

De VDAB ontving vorig jaar ruim 9.000 vacatures voor verpleegkundigen, tegenover 5.700 in 2016. Er is echter een heel beperkte arbeidsreserve voor verpleegkundigen. Zo waren er vorig jaar maandelijks amper gemiddeld 571 werkzoekenden voor verpleegkundige. Met als gevolg dat maar de helft (51,4 procent) van deze vacatures wordt ingevuld.

Bij Verso - de intersectorale werkgeversorganisatie voor de socialprofitsector in Vlaanderen - bevestigt men de nijpende situatie op de arbeidsmarkt. "De vele vacatures bij sociale ondernemingen zijn een succesverhaal. De samenleving wordt er beter van en we zorgen mee voor jobs, jobs, jobs. Maar we moeten natuurlijk wel voldoende personeel vinden om de vacatures in te vullen. Daarom pleit Verso voor een meersporenstrategie: naast inzetten op jongeren, zij-instromers en kansengroepen, moeten we ook zeker kijken naar creatieve oplossingen op vlak van arbeidsorganisatie en het langer aan het werk houden van oudere medewerkers. We vragen ook dat de Vlaamse regering eindelijk rekening houdt met sociale ondernemingen in haar economisch beleid", zegt directeur Ann Gaublomme. 

Eenzelfde verhaal bij Lon Holtzer, de Vlaamse zorgambassadeur. "Het is inderdaad weer alle hens aan dek om verpleegkundigen te vinden". Eén van de oorzaken is het massaal op pensioen gaan van de babyboomers. 

Ook opnieuw knelpuntberoep: leerkracht secundair onderwijs. Zijn vooral moeilijk te vinden: leerkrachten technische vakken, maar ook leerkrachten Frans en wiskunde. Het tekort aan leerkrachten is het meest nijpend in Brussel en Antwerpen, maar ook elders raken scholen steeds moeilijker aan personeel, zegt Willem Vansina, verantwoordelijke arbeidsmarktinformatie bij de VDAB.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.