De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde vraagt dat een vaccin tegen meningokokken terugbetaald zou worden, of dat de inenting wordt opgenomen in het verplichte vaccinatieschema. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard.
De kinderartsen zijn een campagne begonnen om ouders ervan te overtuigen hun baby te laten inenten tegen meningokokken die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Vandaar een campagne met folders en affiches. Elk jaar raken 100 tot 120 kinderen besmet. De inenting tegen de vaakst voorkomende vorm van besmetting, type B, kost 260 euro, maar wordt niet terugbetaald.
“Nochtans gaan er elk jaar kinderen aan dood”, zegt voorzitter Marc Raes van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde. “We vinden dat ouders dat moeten weten. Tien procent van die kinderen overlijdt, zelfs als we er op tijd bij zijn. En als we te laat zijn, sterft tot 60%. Bij wie het overleeft, zien we veel complicaties.”
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het vaccin niet terugbetaald wordt omdat het niet beschermt tegen alle types B. "Dat blijkt uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad", zegt woordvoerder Joris Moonens. "Daarom komt het niet in het vaccinatieprogramma en wordt het niet terugbetaald."
De kinderartsen pleiten voor een terugbetaling, of dat het vaccin opgenomen wordt in het basis vaccinatieschema voor kinderen. "Tot nu toe moeten ouders zelf opdraaien voor de kosten: drie vaccins van elk 86,5 euro." De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde verwijst naar het Verenigd Koninkrijk dat met de inenting gestart is in 2015 en nu de eerste resultaten boekt. Ook Nederland volgt die weg nadat er 21 doden vielen in 2018 door meningokokken.
In ons land stijgt het aantal besmettingen ook, aldus Het Nieuwsblad en De Standaard, maar niet zo snel: vorig jaar waren er 17 gevallen, waarvan twee patiënten stierven.
Misschien komt er eerstdaags een update van het advies van de Hoge Gezondheidsraad en ligt dan de weg toch open voor een terugbetaling.