Er loopt een onderzoek bij 60 huisarts-assistenten en 15 stagemeesters, op aangeven van CCFFMG, het Franstalige coördinatiecentrum voor huisartsenopleiding. Kwestie van na te gaan of ze soms blootstaan aan morele of seksuele intimidatie, werkdruk en slechte werkomstandigheden.
"We onderzoeken alles op onafhankelijke basis", aldus Denis Lambert, secretaris-generaal van de CCFFMG. "De excessen in de huisartsgeneeskunde zijn minder spectaculair dan wat er in de ziekenhuiswereld kan gebeuren. Toch betekent deze enquête een erkenning van het fenomeen, zelfs beperkt: ja, soms kunnen er ook problemen rijzen in de huisartsensector.”
Het onderzoek loopt sinds mei. "Het is gebaseerd op een onderzoeksprotocol zoals gehanteerd door arbeidsartsen of preventieadviseurs, om psychosociale risico's in de werkomgeving te detecteren", zegt Denis Lambert.
Beter zicht op problematiek
In totaal werden 60 assistenten bij lottrekking aangeduid, in categorieën die het mogelijk maken om een representatief staal te vormen... Iedereen krijgt een face-to-face interview met de onderzoekers. "De meerderheid zal naar alle waarschijnlijkheid niets bijzonders te melden hebben," voorspelt de secretaris-generaal. “Maar als dat niet het geval is, krijgt de geïnterviewde de kans om het soort probleem (en) te signaleren met omvang en mogelijke oplossingen. Na de toekomstige huisarsen zullen de stagemeesters worden gehoord.”
Voor het CCFFMG zal het experiment een zicht bieden op het feit of de bestaande structuren om de relatieproblemen tussen een jongere en zijn mentor op te lossen, volstaan. De resultaten worden verwacht in september 2019. De mogelijke gevolgen, bijvoorbeeld de maatregelen aanpassen om een probleem te melden, zouden het volgende jaar realiteit worden.