Infosessies over het nucleaire risico

Begin maart stelden Maggie De Block en Jan Jambon een nieuw nucleair noodplan voor. Daarbij werden jodiumtabletten in de apotheek ter beschikking gesteld. Het ligt binnen de verwachtingen dat de bevolking hierover vragen zal hebben. Daarom organiseert het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG informatiesessies voor zorgverleners.

Het nieuwe plan beveelt iedereen in een zone van 20 kilometer rond een nucleaire site aan jodiumtabletten in huis te halen. In de rest van het land beperkt deze maatregel zich tot specifieke doelgroepen: kinderen en jongeren onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

De predistributie is op 6 maart van start gegaan. “Artsen, apothekers en andere zorgverleners spelen hierbij een cruciale rol door de bevolking correct te informeren”, zegt het FAGG.

Om zorgverleners op die rol voor te bereiden, organiseert het FAGG informatiesessies in de nucleaire noodplanningszones. Daarbij wordt ingegaan op de predistributie van jodiumtabletten, de medische werking en de rol van de zorgverlener. De sessies waren oorspronkelijk aangekondigd voor de maand maart, maar het gros zal plaatsvinden tussen april en juni. De eerstvolgende sessie vindt plaats op 17 april in Mol. De agenda is hier beschikbaar.

Belangstellenden kunnen alvast één en ander lezen op de site Nucleair risico. Daar wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat de indicaties verschillen naargelang de patiënt jonger of ouder dan 40 jaar is. Wat zijn de bijwerkingen van jodium en wat zijn de interacties met andere geneesmiddelen?

De site vermeldt ook een brochure, waarin de wetenschappelijke context van het gebruik van jodium bij nucleaire risico's dieper wordt uitgespit. Ten slotte wordt verwezen naar de e-learning van Domus Medica.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.