Bij ons werd de verplichte Derdebetaler voor huisartsen (voorlopig?) met drie maanden uitgesteld. In Frankrijk groeit het artsenverzet.
Dat beweert Bvas-boegbeeld en huisarts Roland Lemye. Volgens hem heeft de oppositiebeweging tegen de Gezondheidswet in Frankrijk heel het land gemobiliseerd. De regering van François Hollande geeft geen duimbreed toe. "In de socialistische filosofie staat de arts ten dienste van de Staat en niet van de patiënt. Elkeen verhardt in zijn positie."
Ruim zes maanden al vechten sommige Franse artsen, gesteund door de patiënten, samen met de andere gezondheidsbeoefenaars tegen de maatregel. "De inzet is de autonomie van de artsen, de arts/patiëntrelatie en de geneeskunde ten dienste van de patiënt", aldus Lemye. Er werd al betoogd en één keer gestaakt (zonder de patiënten schade te berokkenen). Het behoud van de Gezondheidswet zal leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid, luidt het.
Lemye eindigt met een uithaal naar de politiek: "De artsen zijn door niemand bemind. Nochtans zijn zij de enige verdedigers van de patiënten en uit alle opiniepeilingen blijkt dat zij een van de weinige beroepsgroepen zijn die het vertrouwen van het publiek genieten, in tegenstelling tot de politici. Zij moeten hun waardigheid bewaren en niet toegeven aan de aanvallen en bedreigingen die zij ondergaan." De Franse artsen verwijzen zelfs naar de strijd van de Belgische artsen in 1964, "die de onafhankelijkheid van ons beroep heeft gevrijwaard. Laten we deze voorbeeldfunctie niet verliezen en dezelfde weerstand bieden als onze voorgangers."