In een open brief en een petitie klagen huisartsen, arbeidsgeneesheren en vakbonden de zware werkomstandigheden aan van poetshulpen die leiden tot fysieke en mentale problemen.
De open brief gaat uit van de groep Weerwerk. Daarin zitten ook heel wat huisartsen en arbeidsgeneesheren. Bijna 800 academici, artsen, zorgkundigen en andere klanten van dienstenchequebedrijven hebben de petitie al ondertekend.
Fysiek
De briefschrijvers verwijzen onder meer naar recente VUB-studies die aantonen dat de gezondheidsproblemen bij poetshulpen veel hoger liggen dan in andere sectoren: 82% van hen sukkelt met rugklachten, en een gelijkaardig percentage met spier- gewrichtsproblemen", zegt huisarts en initiatiefnemer Egmont Ruelens (foto). Deze cijfers zijn in vergelijking met andere sectoren enorm hoog.
De klachten worden vooral uitgelokt door het uitvoeren van repetitieve bewegingen, zoals schrobben, strijken, werken in gebukte of geknielde houding,... 54% van de huishoudhulpen zegt het werk niet vol te houden tot het pensioen.
De nieuwe trend in poetsproducten bevordert de gezondheid evenmin. Spuitbussen rukken op, en daarop reageren de longen heviger. De agressieve producten irriteren vaak ook de huid, zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven), die de brief mee ondertekende.
Mentaal
Bekend is dat poetshulpen vaak geïsoleerd opereren wat heel wat mentale druk met zich meebrengt, naast de werk- en tijdsdruk. Veilig werken krijgt te weinig aandacht bij deze groep van ongeveer 140.000 werknemers in België (98% is vrouw. Gemiddeld verdienen ze 11 euro bruto per uur).
Oplossingen
Enkele voorstellen om de toestand te verhelpen:
- een lijst met goedgekeurde en veilige poetsproducten aanbieden aan klanten.
- De gezondheidsproblemen van poetshulpen stelselmatig opvolgen en een aantal klachten laten erkennen als "beroepsziektes".
- teamwerk introduceren, bijvoorbeeld op wijkniveau.
FEDRIS (het vroegere Fonds voor de Beroepsziekten) zou ook meer aandacht kunnen besteden aan preventie van deze aandoeningen en hierover informatieve campagnes voor het grote publiek lanceren.
Tot slot legt Prof. Godderis de verantwoordelijkheid niet alleen bij de overheid of bij werkgevers, maar ook bij de klanten van dienstenchequebedrijven: "Ga op zoek naar een lichte stofzuiger, kijk of je poetshulp geen zware dingen moet heffen."
De volledige tekst van de petitie en de open brief "ik steun mijn huishoudhulp" vindt u hier.