Beschikbaarheidshonoraria: geld verloren, levenskwaliteit gewonnen

Niet iedereen is het eens met de analyse van Dr. Simon van de "aanslag" op de beschikbaarheidsvergoedingen (BV). Inkomensverlies, ok. Maar dat weegt niet op tegen ... de winst. Winst uitgedrukt in levenskwaliteit van de huisarts die niet langer constant ter beschikking staat dankzij, precies, de reorganisatie van die wachtdienst.

"De hervorming van de wachtdienst naar een collectieve modus op grotere schaal, rond wachtposten, betekent minder huisartsen die in hun eigen hoekje worstelen om de zorgpermanentie op zich te nemen.

Met de hervorming wordt de huisarts minder vaak gemobiliseerd.

Met de hervorming zijn er tegelijkertijd minder huisartsen met wacht op hetzelfde moment. Er is genoeg aanbod bij een concentratie van prestaties. Het wordt mogelijk om jezelf een beetje van zuurstof te voorzien na deze wachtdienst.

De vergoedingsverliesberekeningen die Medi-Sfeer publiceerde, bevat kille gegevens. Ze weerspiegelen alleen een som die uiteindelijk vrij abstract is. In de redenering komt niet de levenskwaliteit voor bij elke huisarts die niet meer van wacht is dankzij deze reorganisatie. En in plaats van te focussen op wat iemand verloor in geld voor zijn beperkte tijd, moet je veeleer bekijken wat je verdiende qua werk / privé-balans. 'Dank u' dus voor deze hervorming.

Het is goed denkbaar dat er in het beroep confraters zijn die liever geen persoonlijk tarief vragen als het zorgt voor minder frequente wachten in goede omstandigheden (infrastructuur, administratieve ondersteuning...) "

 Dr. Benoit Skrzypek, Wegnez

Lees ook: Beschikbaarheidshonoraria: jaarlijks ruim 10 miljoen verloren voor huisarts (David Simon)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.