Wellicht in de herfst 2020 zullen de twee Gentse huisartsenwachtposten verhuizen naar de site van AZ Sint-Lucas en het UZ Gent. De Huisartsenvereniging Gent (HVG) zette daarvoor het licht op groen. AZ Maria Middelares verliest dus de wachtpost in Gentbrugge maar neemt dat sportief op.
De verhuizing komt niet uit de lucht vallen: een Riziv-richtlijn gaf immers aan dat wachtposten zich moeten groeperen op ziekenhuissites. Op de vergadering van de HVG was weliswaar maar iets meer dan een kwart van de leden aanwezig, maar sommigen stemden met volmacht en de stemming in twee stemrondes zelf gaf wel een duidelijke meerderheid aan. Na de eerste stemronde waren al enkele combinaties afgevallen. Na de tweede stemronde (zie tabel) kwam de combinatie Sint-Lucas/UZ Gent duidelijk als winnaar uit de bus voor de nieuwe wachtposten.
Sint-Lucas |
UZ Gent/Jan Palfijn |
M. Middelares/Sint-Lucas |
Sint-Lucas/UZ Gent |
15% |
9% |
14% |
62% |
De verhuizing is ten vroegste gepland in het najaar 2020. Criteria die meespeelden bij de stemming waren de geografische ligging, de patiëntenstromen, het aantal patiënten op de spoed per jaar, accommodatie, fysieke scheiding spoed/wachtpost, samenwerking tussen ziekenhuizen van hetzelfde netwerk, laagdrempeligheid (transportbereikbaarheid), samenwerking wachtposten en spoed. Even werd ook het argument van de conventionering op tafel gelegd, maar dat is niet van tel als het gaat over spoedopvang. Wel kan het een issue zijn bij de link spoed-opnames.
Patiënt kiest vrij
Voor de patiënt blijft de vrije keuze verzekerd: hij kan na doorverwijzing door de huisarts in de wachtpost naar een spoedgevallendienst van zijn keuze. Al valt te verwachten dat een patiënt makkelijker geneigd zal zijn om de spoed te kiezen die op dezelfde site gelegen is als de wachtpost. Vermits Gent twee ziekenhuisnetwerken telt, komt het erop aan om tussen de netwerken onderling bij eventuele patiëntentransfers duidelijk af te spreken. Zeker dan voor postnummer 9000, het overlappend gebied. Dezelfde afspraken zullen gemaakt moeten worden aan de andere kant, met Eeklo en Antwerpen.
De HVG spoort patiënten uiteraard aan om eerst naar de huisarts met wachtdienst te gaan in plaats van naar de spoed. De spoedafdelingen krijgen dan weer de vraag om patiënten die onnodig bij hen hun opwachting maken, naar de wachtpost te sturen. Er wordt geen telefoonafspraak gemaakt via 1733.
Christophe Mouton, ceo AZ Maria Middelares, legt zich sportief neer bij het resultaat van de stemming. “Duidelijk was dat Sint-Lucas het meeste patiënten op de spoed telt, wij volgen als tweede dus zaten we niet slecht geplaatst. We hadden ook al jaren zware inspanningen geleverd om de wachtpost op Gentbrugge te steunen. We betreuren dat de wachtpost nu verhuist, maar we leggen ons sportief bij deze beslissing neer. We werken zeer graag samen met de huisartsen.”