Vanaf begin 2020 breekt een nieuw tijdperk aan als de patiënt via de Gezondheidsgids geleidelijk zijn eigen preventie zal regisseren. Hij zal dan autonoom kunnen inloggen en zijn vragenlijst invullen.
De Gezondheidsgids (GG) van Domus Medica kent al een lange voorgeschiedenis. Preventie was de rode draad, en dat met een vragenlijst die de patiënt invulde op papier: preventie van hart- en vaatziekten, diabetes, roken, alcoholgebruik, baarmoederhals-, borst- en darmkanker. De vaccinatiestatus werd er eveneens onder de loep genomen.
“Die GG paste in het gmd-plus dat men toen opstartte maar nooit veel succes kende, wat leidde tot een evaluatie”, legt Frans Govaerts uit. Samen met Leo Geudens is hij de bezieler van de moderne digitale versie. “De evaluatie toonde tal van minpunten: de lijst invullen met de patiënt bleek tijdsintensief en de 10 euro in de nomenclatuur die daar tegenoverstond stelde niet zoveel voor. Bovendien moesten de antwoorden dikwijls nog extra bewerkingen ondergaan. Wat op papier stond, kon evenmin altijd geïntegreerd worden in het emd en omgekeerd.’
Maar daar is nu dus een mouw aan gepast. Alles oogt stukken gebruiksvriendelijker. Tenminste toch in de testomgeving. Vanaf begin volgend jaar zal de patiënt autonoom kunnen inloggen en zijn vragenlijst invullen. Achter elk antwoord schuilt bovendien een algoritme dat de vragen verder personaliseert. Er is ook beslissingsondersteuning voorzien en adviezen zijn gebaseerd op gevalideerde richtlijnen.
Een grondige uitwisseling met het emd start verder voor het eerst echt. Patiënten zullen gegevens uit het emd aanwenden voor delen van de GG. Gevolg: ze moeten niet meer voor om het even welk kwaaltje naar hun huisarts trekken.
Wetenschappelijk onderzoek
Met deze lancering van de GG 2.0 is de kous zeker nog niet af. Dr. Govaerts: “De toekomst ligt in de verdere bi-directionele uitwisseling van data. We legden ook al contacten met bedrijfsgeneeskundige diensten die mee betrokken kunnen worden en met ziekenfondsen om te zien in welke zin ze ons kunnen steunen.”
“Nog interessant is dat we in de Kempen in januari 2020 een proefproject starten (Turnhout, Balen, Mol, Retie) met steun van de provincie Antwerpen. Daar kunnen we de gegevens mits toestemming van de patiënt gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met VITO. In ruil krijgen die patiënten bepaalde gunsten, bijvoorbeeld als ze meer moeten bewegen een regionaal aanbod dat hen daarbij kan helpen.”