Dries Mertens reikt 'witte schoen' uit aan verpleegkundige in Leuvens WZC De Wingerd

Met een knipoog naar de Gouden Schoen die op 7 februari wordt uitgereikt heeft Rode Duivel en sterspeler bij Napoli Dries Mertens maandag in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven een 'witte schoen' uitgereikt aan Rita Passchyn. Ze is er als verpleegster werkzaam en wordt door iedereen gewaardeerd. Met het initiatief wil het Departement Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid de zorgberoepen promoten.

De aanzet tot het uitreiken van 'witte schoenen' aan verzorgend personeel werd vorig jaar gegeven door de Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer. In een column wees zij er toen op dat zorgverstrekkers in tegenstelling tot voetballers op het veld geen applaus van de tribunes krijgen, terwijl ze best wat meer maatschappelijke erkenning verdienen voor wat ze presteren. "Als volgende week een voetballer geblesseerd in de lappenmand ligt, op wie kan hij dan altijd rekenen voor de nodige zorg?", schreef Holtzer in haar column.

Met de uitreiking wil het Departement Zorg en Gezondheid ook promotie maken voor het zorgberoep. In de marge van de uitreiking wees Holtzer er op dat de komende jaren in de Vlaamse zorgsector een ernstig tekort aan personeel dreigt door een combinatie van werknemers die met pensioen gaan en het stijgend aantal personen dat verzorging nodig heeft door de vergrijzing. Het probleem stelt zich vooral voor verpleegkundigen en zorgkundigen. "Eind vorig jaar waren er reeds 1.100 openstaande vacatures voor verpleegkundigen en 400 voor zorgkundigen", aldus Holtzer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.