Domus Medica vraagt duidelijke richtlijnen na diverse uitbraken van Britse variant

De huidige regering heeft sinds haar aantreden een rigoureus beleid gevoerd om de epidemie onder controle te houden. Na de dramatische tweede golf is ons land erin geslaagd om het aantal besmettingen te beperken, ondanks de heropflakkeringen in onze buurlanden. Nadat de Britse variant van het coronavirus op verschillende plaatsen in Vlaanderen werd vastgesteld, liep het echter mis.

Domus Medica vraagt daarom voor duidelijke richtlijnen en een uniform beleid.

"Terwijl twee scholen in Kontich en Edegem gisteren de deuren moesten sluiten en alle leerlingen, personeelsleden en hun gezinsleden in quarantaine werden geplaatst, bleven de scholen in Aalst geopend. In Houthulst kozen ze ervoor om hun inwoners massaal te testen en intussen besliste de gouverneur van West-Vlaanderen ook ‘even’ om de naschoolse activiteiten te verbieden."

Huisartsen mee de pineut

De gevolgen zijn niet min voor de huisartsen, want in al die regio's werden ze overstelpt met vragen waar ze geen antwoord op konden geven. "Burgers moesten in quarantaine gaan, maar attesten werden niet mee afgeleverd. Welke strategie de overheid volgde, was plots niet meer duidelijk."

Een epidemie beheersen doe je op basis van duidelijke richtlijnen, een uniform beleid en vertrouwen, klinkt het bij Domus Medica.  De huisartsen die in de frontlinie staan om de vragen te beantwoorden, moesten zich noodgedwongen baseren op artikels die verschenen in de media.

Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: “Al meer dan een week merken we dat er geaarzeld wordt om beslissingen te nemen. Nieuwe varianten, uitbraken en de situatie in het buitenland nopen ons tot voorzichtigheid. We mogen ons geen derde keer laten vangen, maar het is niet langer houdbaar om de beslissingen verder uit te stellen.”

Bijgevolg vraagt Domus Medica de overheid om een antwoord te bieden op de volgende vragen:

1. Komt er een ander beleid bij besmettingen met de Britse variant of kiest men toch voor één uniform beleid?

2. Moeten de quarantainemaatregelen en teststrategie verstrengd worden?

3. Moeten er bijkomende, algemene maatregelen komen om een derde golf te vermijden? 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.