Dokter Jacques Rogge voor de rechter gesleept

Voormalig marathonloopster Ria Van Landeghem daagt gewezen IOC-voorzitter en chirurg graaf Jacques Rogge voor de rechter, schrijven de kranten van Mediahuis. Van Landeghem ligt al langer op ramkoers met het BOIC dat haar ten onrechte wegstuurde van de Olympische Spelen n Seoel, toen Rogge Belgisch delegatieleider was.

Van Landeghem zou in 1988 positief getest hebben, maar vele jaren later werd ze vrijgesproken. Net voor de start van die Spelen werden in het A- en B-staal van Van Landeghem, op dat moment wereldtop in de marathon, door het hoofd van het antidopinglaboratorium van Seoel sporen van doping gevonden. Dat kostte haar naast het wegsturen ook een schorsing van twee jaar.

Zowel de Vlaamse Atletiekliga (VAL) als de Internationale Atletiekfederatie IAAF spraken haar nadien vrij. Ze werd echter van de selectielijsten voor internationale competities gehouden en pas in maart 2017 volgden er excuses van het BOIC.

Van Landeghem eiste voor de rechtbank een voorlopige schadevergoeding van 25.000 euro van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Die vordering werd in mei van dit jaar afgewezen, omdat de rechtbank oordeelde dat de vordering grotendeels verjaard en voor het overige ongegrond is.

Maar ook tegen die uitspraak gaat Van Landeghem in beroep. “Rogge heeft nooit verantwoording afgelegd of gereageerd op mijn aangetekende brief met de vraag om opheldering”, luidt haar argumentatie onder meer. “Excuses zouden gepast zijn.” De zaak staat begin volgend jaar gepland.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.