Bvas stelt een kilometer-uurvergoeding voor voor lange reistijden tijdens wachtdiensten. De vergoeding is een nationale aanvulling op de vergoeding die nu al in bepaalde gemeenten geldt.
Omdat de bevolking in dunbevolkte gebieden erg gespreid is, moeten huisartsen in die regio's vaak lang reizen tijdens wachtdiensten. Vooral sinds de fusie van wachtzones rond de wachtposten zijn de reistijden van artsen aanzienlijk toegenomen.
Momenteel bestaat er enkel een "aanvullende reiskostenvergoeding voor huisartsen in plattelandsgebieden". Die wordt berekend op basis van de afstand tussen de woning van de patiënt en de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk als die afstand meer dan drie kilometer bedraagt.
Aangezien die echter maar in een beperkt aantal gemeenten geldt, dient Bvas bij de Technische Geneeskundige Raad van het Riziv een voorstel in voor een aanvullende vergoeding die in het hele land wordt toegepast.
- In de nomenclatuur wordt een aanvullende kilometer-uurvergoeding voor lange verplaatsingen tijdens de wachtdienst opgenomen;
- De berekening van het aantal kilometers wordt gebaseerd op tweemaal de afstand tussen de woonplaats van de patiënt en de wachtpost of de huisartsenpraktijk als de wachtdienst niet via een wachtpost wordt georganiseerd en dit, indien die afstand meer dan vijftien kilometer bedraagt;
- Deze kilometer-uurvergoeding wordt in het hele land toegepast.
Om te voorkomen dat patiënten uit gemeenten die het verst van een wachtpost verwijderd zijn, worden gestraft, stelt Bvas voor om de vergoeding te innen via de derdebetalersregeling, aldus dr. Philippe Devos, voorzitter, dr. Dirk Scheveneels, ondervoorzitter (foto), en dr. David Simon, bestuurslid.
Laatste reacties
Werner SMITS
28 januari 2021In onze wachtpost worden de inkomsten gepoold en daarna per uur verdeeld. In zulke settings maakt het niet uit of je ver moet gaan of niet. Je klopt je uren en krijgt dit vergoed.
In dit voorstel is het voordeliger om de wachtpost zeer afgelegen te leggen, zodat de rijdende arts op verre afstand zijn ronde kan afwerken en iedere keer een virtuele verplaatsing van WP naar patiënt en terug kan aanrekenen.
Misschien toch beter om een deftige uurverloning tout court te geven voor de wachtdienst en niet prestatiegerichte betalingen. In onze covid19 tijd hebben we zo weinig te doen gehad, dat het uitbetaalde uurloon per gepresteerd wachtuur ver onder de 40 euro lag (bruto!!!)
Verder is het misschien wel aangewezen om een kilometeruurvergoeding te geven voor de verplaatsing van de arts naar de wachtpost en terug? Zo moet ik 48 minuten rijden om van huis naar de wachtpost te gaan .
Dit maakt dat ik vrijdagavond mijn patienten om 6u in de steek moeten laten terwijl er nog geen wachtdienst actief is? omdat ik een uur nodig heb om op de wachtpost te geraken.
Mijn patienten moeten dus naar een andere arts worden verwezen (en dus inkomstenderving voor mij, extra brandstof ) en dit wordt niet vergoed.
Dit is oneerlijk ten opzichte van de artsen die kort bij wonen.