Huisartsen en artsen-specialisten richten zich tot de Bvas met vragen over de bestrijding van het coronavirus. Aan richtlijnen ontbreekt het hen niet, wel aan praktische ondersteuning en beschermingsmateriaal. De Bvas dringt aan op een snelle levering van voldoende mondmaskers van het type PFF2 en beschermingsbrillen.
De Bvas ontvangt de laatste dagen meerdere vragen van verontruste huisartsen en artsen-specialisten die kampen met een tekort aan medisch beschermingsmateriaal. In de procedure voor de aanpak van een mogelijk geval van besmetting met covid-19 schrijft Sciensano voor dat zowel de patiënt als de arts tijdens het klinisch onderzoek een mondmasker draagt. De arts dient bijkomend handschoenen te voorzien. En aangezien besmetting mogelijk is via alle slijmvliezen, is ook het gebruik van een veiligheidsbril aangewezen.
Artsen en zorgpersoneel staan in de frontlinie van het coronavirus. De Bvas vindt dan ook dat zij gratis beleverd moeten worden met beschermingsmateriaal.
Verder vraagt de Bvas meer duidelijkheid over de Europese groepsaankoop voor mondmaskers waarop België heeft ingetekend. Gaat het wel degelijk om maskers van het type PFF2? Zolang de overheid geen duidelijke leveringstermijn kan meedelen, verwacht Bvas een duidelijk advies voor artsen die deze beschermingsmiddelen niet in voorraad hebben.
Als grootste artsenvereniging is Bvas het eerste aanspreekpunt voor artsen. "Daarom verzoeken we de overheid om snel en continu met ons te communiceren over de beschermings- en preventieve procedures en informatie bestemd voor de artsen. Uiteraard is Bvas steeds bereid om de uitwisseling van informatie met de artsen te bevorderen", besluit ondervoorzitter Bart Dehaes.
> Lees ook: België neemt deel aan Europese groepsaankoop mondmaskers