De rectoren van 150 Britse universiteiten waarschuwen ervoor dat de brexit “een van de grootste bedreigingen” is die de onderwijsinstellingen ooit het hoofd hebben moeten bieden, meldt de BBC. In een brief schrijven ze dat de Britse universiteiten “tientallen jaren” nodig zullen hebben om te herstellen.
Vooral wetenschappelijk onderzoek zou lijden onder de Brexit. En wel omdat de Britse universiteiten geen toegang meer zouden hebben tot de Europese onderzoeksnetwerken. Dat heeft als desastreus sneeuwbaleffect een impact op de 21 miljard pond die de universiteiten elk jaar bijdragen aan de Britse economie.
Verder komt wellicht een braindrain naar Europa op gang van talentvolle wetenschappers. “Cruciale onderzoeksverbanden komen in gevaar, van nieuwe antikankerbehandelingen tot technologie die de klimaatverandering kan aanpakken. De voorzitster van de Britse universiteitenfederatie Universities UK zegt dat “de tijd bijna op is” en dat de regering “staalharde vangnetten” moet voorzien zodat het Verenigd Koninkrijk nog toegang zou hebben tot de Europese onderzoeksnetwerken.
Sommigen doen de brief af als paniekzaaierij, maar twee voorbeelden die erin geciteerd worden zijn zeer concreet: de European Research Council en Marie Sklodowska-Curie Actions - instellingen die naar schatting een waarde van 1,2 miljard pond vertegenwoordigen, zullen voor de Britten uitgesloten worden.
Uit cijfers van 24 universiteiten blijkt dat er dit jaar al 3% minder studenten vanop het Europese vasteland zijn ingeschreven wegens de onzekerheid rond de Brexit.