Blauwe krokodil moet nu echt bijten tegen administratieve overlast

De Stuurgroep Kafka (Jong Domus, Kartel, BVAS en AADM) zet mee zijn schouders onder het initiatief van huisarts Nicole Dekker om de 'blauwe krokodil' te introduceren als protest tegen de administratieve overlast. MediSfeer zette in zijn jongste nummers het ongenoegen nog in de verf. Hopelijk pikt de politiek dat nu ook op.

De Stuurgroep Kafka (Jong Domus, Kartel, BVAS en AADM) zet mee zijn schouders onder het initiatief van huisarts Nicole Dekker om de 'blauwe krokodil' te introduceren als protest tegen de administratieve overlast.

"Vanaf nu kunnen alle artsen heel eenvoudig stempels bestellen via deze website waar we alle nuttige info over de onnodige administratie nog eens gebundeld hebben", aldus Sophie Van Steenbergen van Jong Domus. Alvast op de VRT kreeg het item nu aandacht, met onder meer de bekende vergelijking met het buitenland over het zinloze attest afwezigheid voor één dag dat vele werkgevers eisen. "Dit is een kwestie van vertrouwen tussen werkgever en werknemer en een ziektebriefje zal dat niet veranderen", klonk het.

"Laat ons samen een sterk signaal uitsturen om de tsunami aan attesten aan te pakken. Stempel dus massaal met ons mee!", luidt de oproep.

De politici kunnen niet zeggen dat ze het niet geweten hebben, de nu al decennia sudderende onvrede over dergelijke attesten.

Wanneer de vijf doelstellingen van het project gerealiseerd zouden worden, zou dat een jaarlijkse administratieve lastendaling van 234,9 miljoen euro opleveren, bleek uit een becijfering van DAV Meetbureau, de UHasselt en Jong Domus. 

Ook de Orde van Artsen schreef in 2020 een advies uit dat luidde dat "het hoog tijd wordt dat de overheid de omstandigheden waarin een medisch getuigschrift van de behandelende arts geëist kan worden, verduidelijkt en inperkt".

Project Kafka kreeg de afgelopen twee jaar maar weinig gehoor. Daarom starten de artsen nu een protestactie. Op alle zinloze attesten stempelen de deelnemende artsen een blauwe krokodil, een symbool voor bureaucratische nonsens. In Nederland bestaat een gelijkaardige actie al langer, dan wel met een paarse krokodil.

Unizo

Ondernemersorganisatie Unizo steunt de oproep van artsen voor het afslanken van de administratieve rompslomp, maar is gekant tegen het voorstel om de ziekteattesten voor korte duur af te schaffen. "In bedrijven waar er vertrouwen is, waar de werkgever zijn mensen persoonlijk kent en weet hoe ze in elkaar zitten, is het ziektebriefje nu al vaak niet meer aan de orde", vertelt Danny Van Assche van Unizo. "Omdat die werkgever weet dat hij zijn mensen op hun woord kan geloven. Op die manier wordt de 'nodeloze administratieve rompslomp', die aan de basis ligt van deze vraag, de facto al afgeschaft. Maar enkel op die werkplekken waar het kan. De beslissing daarover moet wat ons betreft sowieso altijd bij de werkgever liggen: Wie het loon betaalt, bepaalt! We moeten vermijden d at we een golf aan katermaandagen krijgen, omdat het ziektebriefje 'toch niet meer moet'."

De organisatie wil wel benadrukken dat de meeste werknemers wel te goeder trouw zijn en er geen misbruik van zouden maken indien het ziektebriefje afgeschaft wordt. "Maar we mogen ook niet naïef zijn over die minderheid die er wél de kantjes afloopt. Met het afschaffen van het verplichte doktersbriefje ontnemen we hen de laatste hindernis om zich naar eigen goeddunken ziek te melden zonder dat de werkgever daar nog enig verweer tegen heeft. Dat is niet correct ten aanzien van onze ondernemers, maar net zo min ten aanzien van de collega's in het bedrijf, die voor het extra werk door de afwezige medewerker moeten opdraaien. We gaan dat soort asociaal gedrag toch niet faciliteren?", aldus Van Assche.

> Huisarts zet krokodil in tegen rompslomp

> Weg met waardeloze attesten! (Nicole Dekker)

> Twintig jaar vechten tegen bureaucratische pletwals

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.