Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zal zich niet langer houden aan de federale quota die bepalen hoeveel artsen er elk jaar mogen bijkomen in Vlaanderen en Wallonië. "Als Vlaamse Gemeenschap zijn wij de enigen die die naleven, terwijl de Franse Gemeenschap elk jaar mooie woorden gebruikt maar uiteindelijk een middelvinger opsteekt."
Dat zegt hij vandaag in De Tijd. Tegelijk liet hij op de openbare zender weten dat de koerswijziging niet betekent dat iedereen die geneeskunde wil beginnen nu carte blanche krijgt. Een numerus fixus blijft wellicht bestaan, al wordt hij versoepeld.
De quota zijn al jaren een communautaire twistappel omdat ze aan Franstalige kant jaar na jaar worden overschreden. In 2017 voerde de Franse Gemeenschap in navolging van Vlaanderen een vorm van toelatingsexamen in, maar nog altijd worden meer studenten tot de opleiding toegelaten dan aan het werk kunnen. Volgens de Franstaligen is dat nodig om het tekort aan huisartsen weg te werken.
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dreigde die studenten geen Riziv-nummer toe te kennen dat ze nodig hebben om het beroep uit te uitoefenen, maar onder druk van de Franstalige partijen deed ze dat voor de verkiezingen uiteindelijk toch, luidt het.
De verontwaardiging hierover langs Vlaamse kant steeg nog na een open brief van dr. Karel De Crem hierover. Vlaanderen toonde zich katholieker dan de paus met een numerus fixus die zelfs geslaagde kandidaten voor het toelatingsexamen afblokte.
Ben Weyts: "Men maakt er in dit systeem een sport van de slechte leerlingen te belonen en de goede te bestraffen", zegt Weyts daarover. "In dat spel spelen wij niet meer mee. We gaan niet telkens onze wang draaien en zeggen: klop nog een keer. Als men aan de overzijde de federale loyauteit opblaast, zie ik niet waarom wij loyaal moeten blijven."
De Franstalige geneeslundestudenten (CIUM) schreven intussen dat ze vrezen dat dit het begin is van de splitsing van België.
> Lees ook: het-ondraaglijke-gedoogbeleid-van-de-vlaamse-regering-en-karel-de-crem
> Lees ook: Vlaamse Planningscommissie begin splitsing sociale zekerheid?