Belgische ziekenfondsen verdedigen Europese Gezondheidscommissaris 

De Belgische ziekenfondsen willen ook in de volgende legislatuur een aparte Eurocommissaris voor Gezondheid. Dat schrijven ze in een gezamenlijk verkiezingsmemorandum.

De Christelijke, Socialistische en Liberale Mutualiteiten, de Onafhankelijke Ziekenfondsen en het Neutraal Ziekenfonds hebben een gezamenlijk verkiezingsmemorandum voor de Europese verkiezingen. Daarin vragen ze dat ook de volgende Europese Commissie een aparte Europees Commissaris voor Gezondheid heeft.

Nog aparte post?

Momenteel heeft Vytenis Andriukaitis die portefeuille in handen, maar niets garandeert dat de volgende voorzitter van de Europese Commissie opnieuw een aparte post voor gezondheid voorziet: hij of zij mag zelf over de bevoegdheden van de Commissarissen beslissen. Hier en daar gaan stemmen op om de portefeuille gezondheid en voedselveiligheid en het bijhorende directoraat-generaal (DG SANTE) te schrappen, zeggen de ziekenfondsen. Maar dat zou "een grote vergissing zijn". "Wie zal dan nog de gezondheid van de Europese burgers verdedigen?", klinkt het. "Riskeren we niet dat andere belangen zullen primeren en dat de gezondheidsaspecten volledig naar de achtergrond zullen verdwijnen terwijl we net ijveren om die op te nemen in alle beleidsdomeinen? De Belgische z iekenfondsen trekken hier aan de alarmbel en vragen de Belgische leden van het nieuwe Europese Parlement en de nieuwe Belgische regering om te pleiten van het voorbestaan van de DG SANTE en een aparte Europese Commissaris voor gezondheid."

De ziekenfondsen zien nog zes andere prioriteiten voor de komende jaren: een sociaal Europa, een sterke sociale economie met een Europese erkenning van ziekenfondsen, handelsverdragen met respect voor het sociaal model en de mensenrechten, een digitale agenda die een antwoord biedt op de uitdagingen in volksgezondheid, gezondheidspromotie en een Europese samenwerking om de financiële toegankelijkheid tot geneesmiddelen te garanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.