Ter gelegenheid van de Week van het Hartritme lanceert de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) een nationale actie voor hartritmemonitoring op afstand. Deze sensibiliseringscampagne richt zich specifiek op 10.000 patiënten die een verhoogd risico op hartstilstand lopen.
Naast de vele infecties en overlijdens heeft de coronacrisis ook veel indirecte gevolgen gehad op de volksgezondheid. Zo nam het aantal consultaties bij cardiologen met de helft af en werd een toename van het aantal hartstilstanden buiten het ziekenhuis genoteerd. Noodgedwongen dienden ook cardiologen in te zetten op telegeneeskundetools, zoals smartphonetoepassingen, kunstmatige intelligentie en biosensoren, om patiënten vanop afstand op te volgen.
Ongekende actie
De sensibiliseringscampagne van BeHRA omarmt deze nieuwe tools door 10.000 personen een week lang gratis de FibriCheck-app te laten gebruiken om van op afstand hun hartritme te controleren "Dit is een ongekende actie, zowel wat omvang als kwaliteit betreft, want deze 10.000 downloads zullen worden gefilterd op basis van een vragenlijst, waardoor alleen patiënten met een risico op voorkamerfibrillatie en beroertes hun hartslag zullen kunnen controleren", duidt dokter Johan Vijgen, ondervoorzitter van BeHRA.
Later op het jaar volgt nog een tweede sensibiliseringsmoment want op zaterdag 16 oktober staat ter gelegenheid van de World Restart a Heart Day de een online reanimatiesessie op het programma. Bedoeling is om zo veel mogelijk burgers de levensreddende bewegingen bij te brengen. De focus zal specifiek liggen op de reanimatiemanoeuvres die in het kader van de coronacrisis lichtjes werden aangepast.
Meer informatie over beide sensibiliseringsactiviteiten is hier terug te vinden