Het ASGB is het met de grote lijnen van de CM-nota eens. Herijking is immers al jaren een van de belangrijkste programmapunten van ASGB/kartel. Anderzijds krijgt het syndicaat zelden of nooit steun van de ziekenfondsen als het ondergewaardeerde prestaties zoals raadplegingen wil herwaarderen. "En de vergelijking van het artseninkomen met dat van de premier houdt geen steek."
Het ASGB beklemtoont dat het zelf de opdracht aan het team van prof Annemans gaf voor zijn studie.
Maar de vergelijking van het artseninkomen met dat van de premier in de CM-nota houdt geen steek. "Elementen als duur van de opleiding, persoonlijke verantwoordelijkheid, wachtdiensten, zelfstandigenstatuut aan de ene kant tegenover riant pensioen en goed betaalde uitloopbanen aan de andere kant trekken iedere vergelijking scheef."
Het ASGB wil zeker dat de discussie over de verloning van artsen plaatsvindt, "maar het is ook duidelijk dat eerst de ziekenhuizen voldoende gefinancierd moeten worden, mét co-governance en medebeslissingsrecht van de artsen. De ziekenhuizen zijn nu nog afhankelijk van de afhoudingen op de erelonen van de specialisten die er werken. Financiering van de ziekenhuizen en verloning van de artsen moeten beter gescheiden worden."
Veel genuanceerder
Het syndicaat ziet ook niet genoeg nuance in de nota: "Het principe van loon naar werk moet voor ons steeds behouden blijven." Daarbij verwijst het ASGB naar een recent opiniestuk in Knack.
De timing van de nota vindt het syndicaat bij monde van voorzitter Reinier Hueting, ondervoorzitter Thomas Gevaert (voorzitter specialistenvleugel) en bestuurslid Robert Rutsaert ook merkwaardig: op een ogenblik dat in tal van werkgroepen een herziening van de volledige nomenclatuur in bespreking is...
> Lees ook: CM vindt dat artsen niet meer mogen verdienen dan premier