De verkiezingsinterviews die Medi-Sfeer afnam bij de syndicaten kunt u lezen in de krant van vandaag. Omdat DM-voorzitter Roel Van Giel voor de rubriek ‘Inkomen’ gedetailleerd inging op het voorstel van AADM voor de honorering van artsen, kon het hoofdstuk ‘ICT’ er niet meer bij. U leest het hier.
“Ik hoor vaak zeggen dat we de uitrol van ICT in de zorg even moeten stopzetten, zodat iedereen op adem kan komen. Ik denk niet dat zoiets zal gebeuren. Ook in de volgende jaren zal er in snel tempo een evolutie plaatsvinden”, zegt dr. Van Giel.
“Je kan als syndicaat proberen dat af te remmen, maar ik denk niet dat het zal lukken. Maar we kunnen wel proberen om het proces zoveel mogelijk te sturen. Er blijven immers een aantal problemen bestaan. We zijn de timing van de roadmap kwijt. Er zijn allerlei projecten aan de gang, maar wat moet voltooid zijn tegen wanneer, dat is zoek. We moeten een nieuwe roadmap maken.”
“De overheid moet absoluut leren een nieuwe ontwikkeling alleen te implementeren als ze werkt. Defecten hebben een averechts effect: artsen keren zich af van de telematica, omdat het toch allemaal spaak loopt. Ze hebben nog gelijk ook. Er zit bijvoorbeeld een duidelijk probleem bij MyCareNet. De performantie van dat platform moet naar omhoog, omdat er heel wat diensten van afhangen. Men kan zich gewoon niet permitteren dat het iedere dag een uur niet toegankelijk is. Gelukkig zijn we er al op vooruitgegaan. Vroeger kwam de nieuwe ontwikkeling op de markt als ze werkte in het labo. Nu heeft men toch al begrepen dat er als tussenstap een test op het terrein moet plaatsvinden.”
“Dit is ons voorstel voor verdere projecten. Ten eerste: als men een nieuw instrument ontwikkelt, moet dat gebeuren in overleg met de beroepsgroepen die het achteraf moeten gebruiken. Nu zet men soms een IT-toepassing op poten zonder dat men eerst nagedacht heeft over wat de finaliteit is. Een belangrijke vraag is: hoe kan dit het werk van de huisarts verlichten? Ten tweede: mobiliseer de early adopters, die graag zo snel mogelijk een nieuw systeem gebruiken en daarbij bereid zijn op fouten te stuiten. Dat is een vlotte manier om fouten te verwijderen.”
“We hebben maandenlang met het kennisdomein van Domus Medica gewerkt om de fouten uit eFACT te verwijderen. Twee jaar later wordt het systeem massaal gebruikt door de artsen, omdat het praktisch en gebruiksvriendelijk is.”
“Ten slotte is het ook belangrijk dat artsen voldoende opleiding en ondersteuning krijgen om een nieuwe ontwikkeling in gebruik te nemen.”
“Een bijzonder aandachtspunt is de interoperabiliteit van de systemen. We moeten nog altijd te veel gegevens manueel overbrengen van het ene document naar het andere. Die situatie zal waarschijnlijk in gunstige zin evolueren nu de markt van de softwarepakketten voor huisartsen zich aan het concentreren is. Er zullen er op termijn nog drie à vier overschieten, wat een goede zaak is. Vooral in Franstalig België is er wat ongerustheid over het mogelijke optreden van een monopolie. Ik zie dat niet gebeuren. Maar we moeten er wel voor zorgen dat die pakketten onderling kunnen communiceren. Daarin zal nog zwaar moeten geïnvesteerd worden.”
“De ontwikkeling van de ICT is de enige manier om uit de groeiende massa gegevens gezondheidswinst te halen voor de patiënt. Daarom was het oprichten van een kennisdomein ICT een prioriteit voor Domus Medica.”