De stad Antwerpen en de omliggende gemeenten Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek die samen de vaccinatie van hun inwoners plannen, hebben een vaccinatiestrategie klaar voor de naar schatting zowat 20.000 mensen die niet of moeilijk op eigen houtje tot in het vaccinatiedorp op Spoor Oost geraken.
Er komt een extra bus langs de Singel, een begeleider of blindengeleidehond mag indien nodig mee naar binnen en er komen 36 tijdelijke vaccinatielocaties waar een mobiel team langskomt.
Volgens de stad Antwerpen en ziekenhuisnetwerk ZNA, die het vaccinatiedorp uitbaten, verlopen de vaccinaties momenteel erg vlot, weliswaar afhankelijk van de levering van vaccins.
"Na vandaag zullen we 8.000 vaccins gezet hebben, de helft van alle eerstelijnszorgverleners in Antwerpen zal dan gevaccineerd zijn. Als de vaccins blijven komen zoals beloofd, kunnen we tegen 15 maart klaar zijn met hen en naar de fase van de 65-plussers en chronisch zieken gaan", zegt schepen van Gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). "We zitten slechts aan vier procent 'no shows', je moet hier nauwelijks aanschuiven en je kan zelf online kiezen wanneer je komt."
Negentig procent van de inwoners van de vier Antwerpse eerstelijnszones zouden in het vaccinatiedorp hun prik kunnen krijgen, maar voor zowat 20.000 minder mobiele mensen is dat allicht niet realistisch. "Wie hier kan geraken, moet naar hier komen", zegt Duchateau duidelijk. "Maar voor wie dat echt niet lukt, voorzien we een alternatief. Je kan bellen naar onze infolijn en op basis van een vragenlijst kunnen we zien of een vaccinatie in een gedecentraliseerde locatie nodig is."