Administratieve besparing van 250 miljoen bij huisartsen: wetenschappelijke nonsens?

Het project Kafka van Jong Domus volledig uitvoeren zou een jaarlijkse administratieve lastendaling van 234,9 miljoen realiseren. Dat als alle voorstellen worden geïmplementeerd, meldde Jong Domus. Het gevecht tegen de administratieve overlast geniet ook de steun van het Vlaams Artsensyndicaat, maar dat distantieert zich van het cijferwerk in het Kafkaplan.
Het project zou de steun genieten van alle syndicaten en startschot hiervoor was een open brief van Jong Domus, ASGB en Bvas, getekend door  de dokters Sophie Van Steenbergen en Anthony Dheere (Jong Domus), Pieter Mertens (ASGB) en Sylvie Geurts (Bvas). Titel: "Een attest nodig? Vraag het maar aan de huisarts."
Nu de financiële opbrengsten van het plan becijferd werden door het DAV Meetbureau (samen met de UHasselt en Jong Domus), distantieert Vas-voorzitter Marc Moens zich wel van de besparingsmethode en het daaraan gekoppelde cijferwerk.

Ter herinnering: het plan schuift zes hervormingsvoorstellen naar voor en hun financiële impact.

  • Schaf de ziektebriefjes tot drie/zeven dagen afwezigheid af
  • Hanteer één standaard ongeschiktheidsattest i.p.v. aparte attesten voor onderwijs, Defensie, politie en Medex. 
  • Hanteer één identiek model voor vertrouwelijke attesten voor alle ziekenfondsen; 
    Schaf attesten voor sociaal verlof af
  • Schaf attesten voor gezondheidskeuring onderwijs af
  • Schaf de jaarlijkse verlenging van terugbetalingsattest af voor geneesmiddelen voor permanente aandoeningen

De grootste lastendaling is ongetwijfeld 'de afschaffing van het verplichte ziektebriefje voor afwezigheden van max. 7 dagen' stipuleert. Dat proces gaat in de huidige situatie gepaard met een administratieve last van liefst 231,3 miljoen die dan teruggedrongen wordt tot iets meer dan 208 miljoen.

3/7 dagen afwezigheid

De attesten sociaal verlof afschaffen (- 8,2 miljoen) en de jaarlijkse verlenginging van het terugbetalingsattest voor geneesmiddelen permanente aandoeningen (- 7,3 miljoen) volgen ver daarachter maar zijn beslist ook de moeite waard.

"Het totale bedrag dat mogelijk bespaard kan worden is 234,9 miljoen. Het leeuwendeel daarvan moeten we situeren bij Jan-met-de-pet (58%), de huisartsen (39%) en de ondernemingen (3%)", luidt het in het rapport. Maar van de rekenwijze gaan de nekharen van Marc Moens overeind staan. "Het Vas wenst te benadrukken dat we reeds herhaaldelijk mondeling en schriftelijk aan de stuurgroep Kafka hebben meegedeeld niet akkoord te gaan met de 3/7 dagen afwezigheid zonder “doktersbriefje”, reageert hij.

"Enkel de afschaffing van het verplicht ziektebriefje voor afwezigheden van 1 dag is voor ons aanvaardbaar."

'Medisch onverantwoord'

De reden ligt volgens het syndicaat voor de hand: "Het is medisch totaal onverantwoord dat er 3 tot 7 dagen gewacht zou worden vooraleer een huisarts bij een patiënt geroepen zou worden. Het lijkt ons overigens onbegrijpelijk dat een medisch-wetenschappelijke artsenvereniging dit zou onderschrijven", luidt de stevige kritiek.
"Wij betreuren dan ook dat in deze berichtgeving gesuggereerd wordt dat het Vas dit voorstel zou ondersteunen, daar waar wij al meermaals hebben aangegeven dat dit niet het geval is."
Het Vas apprecieert ook niet meteen dat de communicatie rond dit project gezamenlijk namens de stuurgroep naar buiten moet komen. "We gaan ervan uit dat dit in de toekomst inderdaad zal gebeuren", aldus de reactie.

Het volledige rapport vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc VERSCHOORE

    04 februari 2021

    Eens de Corona crisis voorbij zal zijn. Dan kijk je op je PC of IPad en zoek een last minute trip naar Spanje. Joepy...dan kan je direct een week op reis en dit op kosten je werkgever.
    Ondertussen vraag je aan huisarts om een attest door te mailen en alles is OK . Gratis op reis...Waarmee zijn onze ministers toch mee bezig ? Is dit nog geneeskunde ??

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 februari 2021

    In plaats van de " maandag" ziekte zullen ze nu lijden aan het Syndroom van de Halve Week !

  • Arnoud De Kok

    04 februari 2021

    Vreemd dat er in Nederland (waar mensen dergelijk ziektebriefje niet nodig hebben) dan niet meer doden vallen ondanks hun "medisch totaal onverantwoord beleid".