Het conventieakkoord – van één jaar, zoals voorspeld – ligt er. En er zit toch nog wat eten en drinken in voor de huisarts, zelfs in deze budgettair magere tijden en met een regering in lopende zaken. 22 miljoen extra gaat naar het gmd, 11 miljoen naar de wachtposten, en de indexmassa wordt grotendeels selectief verdeeld.
Het principe van de gedifferentieerde of selectieve indexatie, herverdeling van de indexmassa of herijking, naargelang de partij die het verdedigt, bleek al eerder ingang te vinden bij de drie syndicaten. Intellectuele prestaties worden volledig geïndexeerd met 1,95% uit de indexmassa, technische prestaties niet. Voor de huisartsen houdt dat in dat hij volgend jaar voor een raadpleging 22,21 euro kan aanrekenen (niet-geaccrediteerd) en 26,79 euro (geaccrediteerd). Voor een huisbezoek overdag komt de teller op 39,64 euro.
Verder wordt 22 miljoen extra voorzien voor het gmd, ofwel een toename van het totale gmd-budget met ongeveer 8,5%. Hiermee kan de automatische verlenging zonder contact nu ook uitgevoerd worden (vanaf 2021). Een extrabudget van 460.000 euro per jaar voor het multidisciplinair oncologisch consult (Moc) moet vooral huisartsen aanmoedigen voor deelname. De drie syndicaten kunnen zich daarin vinden.
Wachtposten
De wachtposten gaan erop vooruit met 11 miljoen waaronder 3 miljoen voor nieuwe proefprojecten voor weekwachten in de wachtpost (zie ook blz. 4: consensus wachtposten, 1733, 112). Met een actieve rol voor de huisartsenkringen bij de oprichting van een samenwerkingsverband. Want inderdaad, het ene syndicaat pusht de wachtposten al meer dan het andere, maar een realistische tussenstap in de reorganisatie en modernisering van de wachtdiensten is om te komen tot groeperingen wachtdiensten en wachtposten. Dat omzeilt mogelijke conflicten met de kwaliteitswet omdat huisartsen dan niet in een wachtpost gedwongen worden. De Bvas verdedigde de vrije keuze van huisartsen hier eens te meer, aldus dokter Moens. Bovendien dekken de wachtposten nog niet het volledige land.
Wel zit in elke groepering minstens 1 wachtpost die voor dat gebied het informatica-triagesysteem voor zijn rekening neemt omdat het technisch niet anders kan. De Bvas is ertegen dat individuele huisartsen daarvoor moeten opdraaien. Extra middelen moeten deze nieuwe last voor wachtposten opvangen, er wordt een oplossing gezocht, signaleert Reinier Hueting (ASGB, Kartel). Daarnaast krijgt de huisarts die mee in de permanentie voorziet, een individuele stem in de organisatie van de wachtdienst binnen het samenwerkingsverband.
Voor vroegtijdige zorgplanning wordt 6,5 miljoen vrijgemaakt, waarvan vooral huisartsen zouden moeten profiteren, hoopt Van Giel. Volgens AADM versterkt deze conventie 2020 de huisartsen, maar het syndicaat betreurt dat de financiering van verpleegkundige praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk er niet komt: “Ook van een echte langetermijnvisie gezondheidszorg is geen sprake.”
Lees ook:
> sociaal statuut Aso's en Haio's verhoogt met 1.250 euro
> Conventieakkoord 2020 - Snel aan voorbereidingen voor volgend akkoord beginnen (CM)
Laatste reacties
Philippe SCHOCKAERT
19 december 2019Belachelijk dat de tarieven niet worden afgerond op een veelvoud van vijf cent. Die maatregel zou nauwelijks iets kosten.
Is het RIZIV niet op de hoogte van deze evolutie in de maatschappij?
Philippe Schockaert