Artsen zonder Grenzen werd in 2017 geconfronteerd met 24 gevallen van seksueel misbruik of ongewenst seksueel gedrag binnen de eigen organisatie. Dat maakte de ngo zelf bekend.
Met die bekendmaking pakt de hulporganisatie het communicatief alleszins beter aan dan Oxfam. Oxfam kwam fel in opspraak omdat het gelijkaardige feiten uit 2011 jarenlang in de doofpot trachtte te stoppen, wat finaal tot ontslagen leidde van hooggeplaatsten en heel wat donateurs deed afhaken. The Charity Commission, de Britse instelling die toeziet op liefdadigheidsinstellingen, startte een onderzoek op naar de manier waarop Oxfam in 2011 het seksschandaal in Haïti aanpakte.
Artsen zonder Grenzen zegt in totaal 146 klachten of meldingen te hebben ontvangen. "In 40 gevallen bleek er na een intern onderzoek sprake te zijn van misbruik of ongewenst gedrag". In 24 van de 40 bleken de feiten seksueel van aard te zijn.
De ngo telt wereldwijd meer dan 40.000 vaste medewerkers, wat een en ander in perspectief plaatst. In ngo's speelt klaarblijkelijk ook het enorme machtsverschil mee tussen hulpverleners en zij die hulp nodig hebben op leven en dood, al maakt slechts een kleine minderheid van de hulpverleners hiervan misbruik. Maar hun statuut, dat gelijkenissen vertoont met de Eed van Hippocrates waartoe artsen zich verbinden, maakt dergelijke misbruiken des te aanstootgevender.