"1.000 euro boete voor niet-afficheren tarieven"

Afgelopen maandag legden de sp.a’ers Karin Jiroflée en Jan Bertels in de Kamer hun wetsvoorstel neer. Dat trekt de boete op van 125 naar 1.000 euro voor wie zich niet houdt aan zijn Informatieplicht over conventiestatus en gehanteerde tarieven. De bestaande verplichting wordt uitgebreid met een tarievenlijst van de meest courante verstrekkingen.

Het Riziv deelt de lijst van de bedoelde verstrekkingen mee aan de zorgverstrekkers en zorgt eveneens voor een uniform en verstaanbaar affichemodel, vraagt het wetsvoorstel. Wie zijn conventiestatus en volgens het wetsvoorstel ook de tarieven niet afficheert, mag dus een verhoogde boete verwachten van 1.000 euro.

De wet bepaalt vandaag niet dat ook de tarieven weergegeven moeten worden, signaleren beide kamerleden. “Ook werd de mogelijkheid die de wet aan de Koning laat om de verdere modaliteiten van de kennisgevingsplicht te bepalen en een affichemodel uit te werken tot op heden niet ingevuld. Tot slot blijkt het zeer slecht gesteld met de naleving en de invulling van deze informatieplicht.”

Ongehoorzame artsen

Daarvoor verwijzen de sp.a’ers naar een onderzoek van Test-Aankoop uit 2012. Dat gaf aan dat maar een klein aantal zorgverstrekkers hun conventiestatus of tarieven weergeven. Van de 100 bezochte huisartsen, hing bij slechts 20 de conventiestatus uit. Maar 3 van hen gaven ook informatie over de tarieven.

Bij specialisten (in casu dermatologen en gynaecologen) was het nog slechter gesteld. Slechts 1 op 47 dermatologen maakte zijn tarieven bekend, niet één maakte de conventiestatus bekend. Slechts drie gynaecologen gaven hun status, niemand gaf tariefinformatie.

“Boete verhogen”

Vandaar dus het wetsvoorstel dat aandringt op een uitbreiding van de afficheringsplicht (inclusief de tarieven voor de meest gebruikelijke verstrekkingen). “Daarbij dient een onderscheid gemaakt te worden tussen het terugbetalingstarief, het wettelijke remgeld en het eventuele remgeld. Het Riziv zal voor elke zorgverstrekker de lijst bepalen voor welke verstrekkingen zij de tarieven moeten afficheren. Ook wensen wij de opdracht om een patiëntvriendelijk affichemodel ter beschikking te stellen aan het Riziv toe te vertrouwen. Tot slot wensen wij de naleving van de informatieplicht te versterken door het verhogen van de administratieve boete.”

Als het wetsvoorstel wet wordt, zou die wet in werking moeten treden op 1 januari 2020.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank CAMPAERT

    20 september 2019

    En ik dacht dat tarieven uithangen of op website plaatsen verboden was omwille van de wet op reclame?

  • etienne smet

    20 september 2019

    heel juist. mijn huisarts houdt zich niet aan die tarieven.

  • Pascal Selleslagh

    20 september 2019

    @philipvanlierde: inderdaad een lacune in het huidige wetsvoorstel. Veel hangt er vanaf hoe het Riziv die afficheplicht en dat model eventueel zal invullen. Als het wetsvoorstel wet wordt, uiteraard.

  • Philip VAN LIERDE

    19 september 2019

    En als het vermeldt wordt op de website van de praktijk .... is dit ook ok ?

  • Luc DE SONVILLE

    19 september 2019

    sp.a en geld : van die partij hebben wij geen lesje te leren!

  • Frank DE GROOTE

    19 september 2019

    Waar houden ze zich mee bezig!
    We zijn een knelpuntberoep : veel te weinig artsen en te veel patiënten , te veel administratie ,te weinig tijd om tot rust te komen.
    Bijna ieder huisarts gebruikt een elektronische facturatie , veel patiënten genieten van een derde betalingsregeling . Dus alles is superduidelijk inzake terugbetaling en fraude is uitgesloten.
    Nu nog de Stasie op pad sturen om ons een zware boete op te leggen indien de tarificatie niet in de wachtzaal op een duidelijke manier staat geafficheerd .
    Verstrooidheid en vergeetachtigheid bestraffen is de nieuwe manier om het zwarte gat in de begroting te verkleinen.
    blij dat ik in het laatste decennium van mijn huisartsenberoep zit en zo blij dat mijn kinderen niet voor mijn beroep gekozen hebben.
    Frank De Groote