Elke druppel alcohol verhoogt het risico op ernstige ziekten. Toch blijft het publiek zich grotendeels onbewust van deze risico's. Om de schade van alcohol te beperken, doet de Hoge Gezondheidsraad enkele aanbevelingen die de raad morgen in detail zal toelichten.
"De alcoholindustrie investeert sterk in de romantisering van alcoholgebruik en werkt daarmee sociale aanvaarding in de hand. Zeker bij jongeren, die van nature al een grotere kwetsbaarheid vertonen, is de impact groot", luidt het.
Om de schade van alcohol te beperken, doet de Hoge Gezondheidsraad alvast de volgende aanbevelingen die wetenschappelijke experts morgen in detail zullen toelichten:
- Verbied marketing en reclame voor alcohol en leg in afwachting tijdelijke regels op over hoe vaak, waar en welke boodschappen toegelaten zijn
- Verplicht correcte waarschuwingsboodschappen en duidelijke informatie op het etiket
- Verhoog de minimumleeftijd naar 18 jaar voor álle alcoholische dranken
- Voer een minimumprijs per alcoholeenheid in
Het nieuwe wetsontwerp, dat eerder deze maand werd goedgekeurd in de Kamer, gaat voor de Hoge Gezondheidsraad niet ver genoeg.
Het goedgekeurde wetsontwerp omvat een verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen onder de 18 jaar, behalve voor bier en wijn. De verkoop van bier en wijn is bovendien enkel nog toegelaten vanaf 16 jaar wanneer er geen alcohol of een aroma van alcohol aan werd toegevoegd.
Ook het aantal verkooppunten van alcohol moet naar beneden. Daarvoor wordt werk gemaakt van een verbod op de verkoop van alcohol via automatische distributieautomaten. De verkoop van alcohol in tankstations aan snelwegen wordt verboden tussen 22.00 en 07.00 uur, met uitzondering van de wegrestaurants. En er komt daarnaast een verbod op de verkoop van alcohol in ziekenhuizen. Een uitzondering is wel voorzien voor niet gekoelde alcoholische dranken die geen sterke drank zijn.
Maar voor de Hoge Gezondheidsraad worden dus nog meer maatregelen aanbevolen. De effectiviteit van deze maatregelen is wetenschappelijk onderbouwd en zal de samenleving in zijn geheel ten goede komen, heet het.
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
25 maart 2024Het leven heeft echt geen zin meer :
Als we nu ook al mee 1 stuk in ons kloten nen anderen of zijnen inboedel of den dezen van de spoed niet meer mogen in elkaar timmeren of nen anderen weggebruiker gehandicapt en/of dood rijden zonder er zelf iets aan over te houden !