WHO maakt 3,5 miljoen dollar vrij voor medische hulp aan Oekraïne

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 3,5 miljoen dollar (3,1 miljoen euro) vrijgemaakt uit haar noodfonds om dringende medische hulpmiddelen aan te kopen en naar Oekraïne te brengen. Dat zegt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij zegt erg bezorgd te zijn voor het welzijn van het Oekraïense volk nadat Rusland een militaire operatie is gestart in het land.

"Het gezondheidssysteem moet essentiële gezondheidszorg blijven voorzien voor mensen met alle soorten gezondheidsproblemen, van COVID-19 tot kanker, diabetes en tuberculose of mentale gezondheidsproblemen, in het bijzonder voor kwetsbare groepen zoals oudere mensen en migranten", aldus de WHO-baas. "Alle partijen moeten de grootste inspanningen doen om ervoor te zorg en dat medische faciliteiten, zorgkundigen, patiënten, medisch transport en bevoorrading niet worden getroffen door aanvallen." De WHO monitort de situatie en zal eventuele incidenten rapporteren, zegt hij ook.

Ghebreyesus vraagt ook om een veilige toegang naar Oekraïne te verzekeren voor de levering van humanitaire hulp.

"Vandaag heb ik nog eens 3,5 miljoen dollar vrijgemaakt van het Contingency Fund for Emergencies voor de aankoop en levering van dringende medische benodigdheden", voegt de directeur-generaal nog toe. De WHO blijft de situatie analyseren en verwacht dat de steun nog zal oplopen. 

"Deze nieuwe ondersteuning komt bovenop de trauma- en medische benodigdheden die we al geleverd hebben aan gezondheidsinstellingen", aldus Ghebreyesus  nog. "We blijven zorg verlenen en het Oekraïense volk ondersteunen dat getroffen is door deze crisis."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    28 februari 2022

    Bont , Vladimir Bont , shaken and stirred mad brain , de verlijder van het Kremlin , herschrijver van De Geschiedenis , kan maar niet begrijpen dat de vrouwen en kinderen uit Oekraïne steeds richting het Westen vluchten ipv de bescherming en de bevrijding in het Oosten te zoeken !
    Wel , Vladimir , Geschiedenis herschrijver , die vrouwen en heel De Wereld hebben een " deja vu " gevoel en kennen ook hun Geschiedenis :
    de beelden van de duizenden Duitse meisjes , vrouwen , moeders en grootmoeders die verdwaasd rond dwalen nadat een Russische kolonne over hen gereden heeft zijn op het netvlies gebrand en in het geheugen gegrift !