Tegen dit tempo op 10 april 1.000 patiënten op intensieve zorgen (Van Gucht)

Als de cijfers aan dit tempo blijven stijgen, bereiken we op 10 april de drempel van 1.000 patiënten op intensieve zorg. Dat zegt Steven Van Gucht. "Dat is een drempel waar we absoluut onder moeten blijven om de goede kwaliteit van de zorg te garanderen", aldus de viroloog.

"Na een lange, uitgesponnen plateaufase bevinden we ons nu aan de voet van wat mogelijk een nieuw golf kan worden", stak Van Gucht van wal. Hoe steil die berg zal worden en wanneer de top bereikt zal worden, valt nog niet te voorspellen. "Maar het is nog steeds mogelijk om van een golf, een golfje te maken. De belangrijkste maatregelen kennen we al."

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen is in de week van 9 tot en met 15 maart gestegen met 34 procent. Er kwamen dagelijks gemiddeld 3.266 besmettingen met het coronavirus bij. De positiviteitsratio steeg licht tot 7 procent, ondanks het gestegen aantal tests. "Dat wijst op een een verdere stijging van de viruscirculatie, een die we niet meer gezien hebben sinds het begin van de tweede golf, begin oktober", aldus Van Gucht.

Er is een toename van het aantal besmettingen in alle leeftijdsgroepen, behalve bij 90-plussers (-5 procent). De sterkste toename is er bij kinderen (+60 procent) en tieners (+56 procent). Het grootste aantal nieuwe gevallen, alsook de grootste bijdrage in de stijging, doet zich voor bij tieners tussen 10 en 12 jaar oud. In Vlaanderen stijgen de besmettingen met 31 procent het minst, in Wallonië bedraagt de stijging 39 procent, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 40 procent.

De voorbije weken werden 69 procent van de besmettingen veroorzaakt door de Britse variant, die dus steeds dominanter wordt. De Zuid-Afrikaanse variant verliest terrein en is nog goed voor 5,5 procent van de besmettingen, 2,6 procent van de besmettingen wordt veroorzaakt door de Braziliaanse variant.

In de week van 12 tot en met 18 maart werden dagelijks gemiddeld meer dan 185,1 mensen met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 27 procent in vergelijking met de zeven voorgaande dagen. Momenteel worden 2.140 coronapatiënten verzorgd in het ziekenhuis, van wie er 543 op de afdelingen intensieve zorgen liggen. "Dit komt overeen met een verdubbeling van het aantal patiënten op intensieve zorgen om de 25 dagen", duidt Van Gucht. "Indien de stijging aan dit tempo aanhoudt, bereiken we op 10 april de drempel van 1.000 patiënten op de ICU. Daar moeten we absoluut onder blijven om de goede kwaliteit van de zorg te garanderen."

Het aantal bijkomende overlijdens wegens covid-19 is de voorbije periode wel afgenomen. Er stierven tussen 9 en 15 maart gemiddeld 22,9 mensen per dag, een daling met 10,6 procent sinds de voorgaande week. Deze daling wordt hoofdzakelijk gedreven door een dalende trend bij 75-plussers, bij personen jonger dan 75 is er zelfs een lichte stijging.

Sinds het begin van de pandemie zijn in België al 822.8001 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Covid-19 heeft hier al aan 22.624 mensen het leven gekost.

In totaal kregen 864.841 Belgen al een eerste dosis van het vaccin, goed voor 7,5 procent van de Belgen. Ruim 409.000 mensen kregen ook al een tweede prik, waardoor nu 3,6 procent van de Belgen volledig gevaccineerd is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.