"Overheid laat artsen stikken voor problemen 1733"

Vorige week werd het oproepnummer 1733 onderbroken in het Waals Gewest en dat werd pas op het allerlaatste moment aangekondigd. Deze maand zal zich opnieuw zo'n onderbreking voordoen. Dr. Guy Delrée, voorzitter van de FAGW (Vereniging Waalse huisartsenkringen) protesteerde tegen deze gang van zaken met enige bitterheid.

Op de avond van 30 januari was de 1733 in een groot deel van België buiten dienst: in de provincie Luxemburg, het arrondissement Dinant en de provincie Luik, met uitzondering van Borgworm. Op dezelfde dag werd Dr. Guy Delrée, FAGW-voorzitter... in de namiddag telefonisch op de hoogte gebracht. De verantwoordelijken meldden dat dit in februari nog vier nachten herhaald zou worden.

Op 31 januari schreef hij een protestbrief "aan de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Volksgezondheid en andere autoriteiten die bevoegd zijn voor gezondheid". Wegens de impact op de zorgcontinuïteit, hierbij enkele vertaalde passages uit zijn brief.

"Mogelijk ernstige gevolgen"

Dr. Delrée wijst er eerst op dat "het ondenkbaar is dat 1733 in het weekend wordt afgesloten. Deze onderbrekingen, die hij omschreef als "rood alarm", "brengen de veiligheid van de bevolking in gevaar". En hij kijkt terug op de eerste nacht zonder 1733, waar "een abnormaal lage opkomst bij onze wachtposten werd geconstateerd." Gevreesd wordt dat patiënten die een arts nodig hebben deze oproep uitstelden, met mogelijk ernstige gevolgen". Het onvermogen om 1733 te bereiken betekende dat er geen triage was en dus geen behandeling van aandoeningen die dringende medische hulp vereisten.

De FAGW-voorzitter wijst nog op andere systeemafwijkingen. Zo moedigt een antwoordapparaat patiënten aan om naar de wachtpost te gaan op tijden die niet geschikt zijn voor sommige gebieden waar die post dan nog niet open is. "En als de dokter en zijn chauffeur vertrekken voor een huisbezoek, laten ze een... leeg wachtpostgebouw achter. Maar daar stuurt u de patiënt naartoe!", protesteert hij. 

Wat zijn woede ten top dreef, is dat de eerste onderbreking van de dienst niet eens vooraf werd gemeld: "Hoe organiseer je jezelf, communiceer je, met nog een halve dag te gaan vooraleer dat rode alarm in werking treedt?", schrijft hij. "Dit onthult alleen maar het gebrek aan consideratie van de federale overheid voor de dienst aan het publiek die de huisartsenwachtpost is. Hoe verwacht u dat we die dienst blijven leveren? 

Minimumkader

En hij citeert een recente om overheidsnota die hem werd gemaild net op het moment dat hij zijn brief schreef: "Als het nodige minimumkader voor de 112 niet eens wordt bereikt... wordt het onmogelijk om andere taken in het mandje van de verzorgers te leggen", aldus deze nota. Waarop Dr. Delrée in zijn brief antwoordt: "U moet weten dat het nodige minimumkader huisartsen evenmin wordt bereikt, noch overdag, 's nachts als in het weekend."

De laatste alinea van de brief van de FAGW-voorzitter is een uitnodiging voor een zoomvergadering om deze kwestie te bespreken. Deze vergadering vond eind vorige week plaats. Slechts één persoon reageerde op de oproep. Ze werd gemandateerd door alle andere betrokkenen. "Dat toont aan hoe weinig belangstelling de autoriteiten voor de kwestie hebben", besloot hij niet zonder bitterheid.

Gelukkig functioneerde het callcenter op 3 februari normaal. Nu houdt hij zijn hart vast voor de andere data waarop de 1733 niet zal werken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.