Placenta beschermt foetus tegen het coronavirus (studie UCL)

Bij zwangere vrouwen fungeert de placenta als een beschermende barrière voor de foetus tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een studie van de UCLouvain en de afdeling verloskunde van de Universitaire Klinieken Saint-Luc, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd. De bevindingen hebben betrekking op vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap.

De komst van de COVID-19-pandemie heeft veel vragen doen rijzen over de overdracht van het virus van moeder op foetus. De Universitaire Klinieken Saint-Luc en de UCLouvain hebben een onderzoeksproject opgezet over dit type verticale overdracht, dat moeilijk te identificeren blijft.

De onderzoekers rekruteerden 31 vrouwen die tijdens het derde trimester van hun zwangerschap (vanaf 27 weken) positief testten op COVID-19. De eerste tests, uitgevoerd op monsters van de placenta, bloed (van moeder en navelstreng), urine van de moeder en de baby, enz., vertoonden geen significante circulatie van het virus in de placenta of in het organisme van de moeder.

Het onderzoeksteam probeerde vervolgens placentacellen in vitro te bombarderen met grote hoeveelheden van het virus. Desondanks kon COVID-19 niet circuleren. Het team concludeerde daarom dat de placenta een beschermende rol speelt voor de foetus tegen het coronavirus.

De onderzoekers onderzochten vervolgens de twee belangrijkste receptor-eiwitten van het virus. Als een van de twee in de placenta aanwezig was, was de andere volledig afwezig. De studie toonde aan dat zelfs door het ontbrekende eiwit kunstmatig in de placentacellen te introduceren, het virus niet in staat was om binnen te dringen en zich te vermenigvuldigen in de placenta.

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van dit onderzoek, naast een betere kennis van de placenta, zwangere vrouwen geruststellen over de gezondheid van hun ongeboren kind. Er wordt echter gespecificeerd dat deze resultaten alleen betrekking hebben op vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap en ze een groep blijven die risico loopt op luchtweginfecties die verband houden met het coronavirus. Vaccinatie blijft dan ook de beste manier om de goede gezondheid van de moeder en de foetus te verzekeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.