Duits gezondheidsinstituut ziet begin van vierde coronagolf

Door de opgang van de deltavariant bevindt Duitsland zich aan het begin van een vierde coronagolf. Dat zegt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van Sciensano. Het zijn vooral jongeren die momenteel een besmetting oplopen.

Het percentage positieve laboratoriumtests is op een week tijd gestegen van vier naar zes procent. De zevendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen op een week tijd,  is sinds begin augustus bijna verdrievoudigd tot 48,8 per 100.000 inwoners. Sommige Duitse burgers zijn besmet geraakt toen zij op vakantie waren.

Vooral bij de jongeren loopt het aantal besmettingen stevig op. In de leeftijdsgroep tussen 15 en 34 jaar bedraagt de zevendaagse incidentie ongeveer 86. Bij de zestigplussers, die vaak al volledig gevaccineerd zijn, gaat het nog om 10 besmettingen per 100.000.

Volgens het RKI is er dus nog altijd een groot gezondheidsrisico voor Duitsers die niet of onvolledig gevaccineerd zijn. Voor de volledig gevaccineerden wordt het risico als "matig" ingeschaald.

Het gezondheidsinstituut wijst erop dat een gelijkaardige toename van het aantal besmettingen zich eind september-begin oktober vorig jaar ook voordeed. Maar in 2020 was er nog geen sprake van bescherming door vaccinatie, zo wordt wel benadrukt.  

In totaal heeft ongeveer 64 procent van de Duitse bevolking ten minste één dosis van een coronavaccin gekregen. Meer dan 58 procent is al volledig gevaccineerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.