Wallonië kleurt dan toch groen op coronakaart na correctie door ECDC

Wallonië is vrijdag dan toch groen ingekleurd op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC). Een dag eerder bleek de regio na het updaten van die kaart nog altijd in het oranje te staan, maar dat was het gevolg van een  fout in de berekeningen van de onafhankelijke instantie die verantwoordelijk is voor het bijwerken van de kaart.

Na het opmerken van de vergissing nam gezondheidsinstituut Sciensano donderdagavond contact op met het ECDC met de vraag om een correctie. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle heeft nu gevolg gegeven aan dat verzoek en de kaart is inmiddels geüpdated. Alleen het Brussels Gewest kleurt nog oranje in ons land. Vlaanderen was al langer groen.

Landen of regio's krijgen een groene kleur als de veertiendaagse incidentie lager ligt dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners en als de positiviteitsratio onder de 4 procent daalt, of als de veertiendaagse incidentie onder de 75 ligt en de positiviteitsratio minder dan 1 procent bedraagt.

De Europese kleurcodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.