Leeftijd voor derde prik in Israël verlaagd naar 40, premier geeft goede voorbeeld

De Israëlische premier Naftali Bennett heeft vrijdag een derde dosis van een coronavaccin gekregen. Hij moedigde mensen aan zijn voorbeeld te volgen, nadat de minimumleeftijd voor een derde prik werd verlaagd tot 40 jaar vanwege een toename van het aantal besmettingen.

Volgens zijn kabinet is Bennett (49) de eerste wereldleider die een boosterdosis krijgt.

"Als je een derde dosis gaat halen, kunnen we een vierde lockdown vermijden", zei Bennett, voordat hij werd ingeënt in een openbaar ziekenhuis in de centrale stad Kfar Saba. "We zitten nu op het hoogtepunt van de strijd maar samen kunnen we winnen." Israël heeft de afgelopen dagen ongeveer 8.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd. Dat is een record sinds januari.  

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdag besloten de minimumleeftijd voor het ontvangen van een derde prik van het vaccin, in Israël hoofdzakelijk Pfizer/BioNTech, te verlagen tot 40 jaar.

Op 13 augustus had het land de leeftijd al verlaagd tot 50 jaar, ondanks een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een moratorium op derde prikken, om meer vaccins beschikbaar te houden voor arme landen, waar de vaccinatiegraad laag blijft.

Bennett zei dat de toediening van deze dosissen in Israël, een land met negen miljoen inwoners, geen invloed zou hebben op de mondiale voorraden en het mogelijk zou maken een derde dosis op doeltreffendheid te testen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.