Is productiviteit arts te herleiden tot rekensom?

De open brief aan Pedro Facon van dr. Hock ("Op weg naar een snelle geneeskunde die dreigt te ontsporen?") weekte bij onze lezers een stroom van reacties los. Een overzicht.

Ter herinnering: de brief werd geschreven als antwoord op een uitspraak van Pedro Facon tijdens het rondetafelgesprek op het symposium van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Geneeskunde, waar de adjunct-algemeen directeur van het Riziv gewag maakte van "een ernstige daling van de productiviteit bij zowel huisartsen als specialisten.” Dokter Hock kroop verontwaardigd in haar pen met als kernvraag of de productiviteit van een arts te herleiden is tot een eenvoudige rekensom.

Het stuk leverde haar alvast de felicitaties op van dr. Herwig Cattoir en dr. Marc Neefs. Marc Schouteden schrijft het zo: “Het is geweldig geformuleerd, collega, het is 100% waarheidsgetrouw!” Frank Jongeneel, al 37 jaar solo-arts, vindt de brief zeer herkenbaar: “Hij geeft mij kippenvel bij het herkennen van al deze situaties! En inderdaad worden deze extra investeringen in tijd en aandacht zeker niet beloond of naar waarde geapprecieerd door de overheid. Bravo!” Johan Naesens hoopt dat nog andere van die "oude collega's" dit lezen, voor wie huisarts zijn meer dan een job betekende die ze met heel veel verantwoordelijkheidszin vervuld hebben.” Marc De Meulemeester, van het jaar van Johan Naessens en samen met hem ‘afgestudeerd’ in 1978, herinnert zich nog dat, pas afgestudeerd, ze al 2 jaar ‘bijscholing’ moesten volgen om volwaardig huisarts te worden. “Pas van de schoolbanken kregen we als dessert nogmaals de ‘stof’ van de laatste 2 jaar voorgeschoteld!”

Voor Erika Vander Meersch is deze brief een zeer terechte reactie, Valerie Gijbels noemt het een “sterk en eerlijk stuk”, eraan toevoegend: “Quo vadis politici?”

De essentie

Andreas Verleysen geeft dr. Hock groot gelijk: “De essentie van het huisartsberoep is zorg voor de hulpvragende mens. Dat vraagt tijd, veel tijd, en dat levert dan ook geen 10.000 Riziv-prestatieattesten per jaar op. Ik heb net een consult gedaan met een depressieve vrouw die ik na drie maanden uit haar vitale depressie heb geloodst - want de psychiaters waren al deze tijd niet in staat om haar ook maar één keer te zien. Tja, sommige van deze consultaties duurden tot één uur... De vervrouwelijking van het beroep vergt MEER artsen, PUNT. Stop het eenheidsworst denken NU”, roept hij op als besluit.

Steun ook van Pauline Op de Beeck die hoopt “dat wij allen als collega’s de moed en de zin blijven vinden om ons mooie beroep voort te zetten, ook de solo-artsen, en ons mogen focussen op de essentie, zorg voor onze patiënt en laat ons hopen ook voor onszelf in dat proces, teneinde dit te kunnen volhouden.”

Naïef

Voor Herman Schevenels is de brief een aanleiding voor een filosofische beschouwing: “De idealisten worden in onze maatschappij gepakt op hun naïviteit: vrouwen die voor hun kinderen zorgen, rusthuispersoneel van verzorgenden tot de artsen die er langskomen, artsen die als zelfstandigen uitgespeeld worden onderling met populistisch misprijzen door de ambtenaren en ministers die kat- en muisspelletjes spelen met ons.”

Jozef Gobert is eveneens positief over de brief waarin hij goede en waardevolle punten opmerkt, maar hij raadt de briefschrijfster aan om haar energie te steken “in het vinden van dhr Facon in plaats van u ertegen af te zetten. Volgens mij is dat heilzamer dan de terechte verontwaardiging. Hem lokaliseren zal alleszins gemakkelijker zijn dan onze minister. Die lijkt helemaal verloren te lopen.”

Luc Triest tot slot knoopt aan de verontwaardiging in de brief zijn eigen verontwaardiging vast: “Heel goed, maar ik zal u vertellen wat ik vandaag tegenkwam. Ik betaalde vorig jaar een verkeersboete op tijd, maar ik had de naam van de autobestuurder niet opgegeven aangezien ik dacht dat ze de naam weten. Nu, na een jaar, dien ik een boete van 509 euro te betalen voor die vergeetachtigheid omdat ik alles elektronisch betaal en dus niet de naam kon doorgeven. Welkom in deze maatschappij waar men erop uit is ons verder te stropen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Christian VAN DER MULLEN

    12 november 2022

    Beste collega’s
    Alle emoties ten spijt wil ik mijn persoonlijke objectieve mening geven op de voorzichtige demarche van Pedro Facon om de “beschikbaarheid van de artsen” bespreekbaar te stellen. Ik lees de Quote van Pedro Facon helemaal niet zoals jullie. Hij stelt helemaal niet in vraag hoe wij een moeilijk gesprek, een vroegtijdig zorg planningsgesprek, een counseling m.b.t. depressieve patiënt moeten uitvoeren. Hij stelt gewoon nuchter de vraag of we wel voldoende “uren beschikbaar” zijn in de planbare zorg. En laat dat nu juist mijn core business zijn.
    Sinds 2012 ben ik voorvechter en organisator van een beter georganiseerde “niet planbare zorg”, met name de uitbouw van 1733 telefonische triage, juist omwille van dezelfde bezorgdheid, namelijk de onvoldoende
    (bereidheid tot) beschikbaarheid in de planbare eerstelijns zorg.
    Waar de oudere huisarts een werkweek van 90 uur vervulde, wachtdiensten van 48u invulde, beschikbaar was voor de eigen palliatieve patiënten is de huidige trend zich af te lijnen tot een deeltijdse workload gericht op het privé leven. Concreet betekent dit dat een oudere huisarts dient vervangen te worden door 2 à 3 jongere huisartsen. De maatschappelijke kost voor de opleiding van 1 versus 3 artsen verdient een maatschappelijk debat.
    Daarbij is het duidelijk dat waar de planbare zorg faalt de niet-planbare zorg het moet overnemen. Dit houdt in dat de avond/nacht- en weekend wachten drukker worden en recuperatie binnen de planbare zorg gevraagd wordt. Sneeuwbal effect dus. Binnenkort worden de planbare avondraadplegingen sluiks verplaatst naar de “niet planbare” raadplegingen in de wachtposten…
    De huisarts is financieel enorm geherwaardeerd wat maakt dat de drive om langer bereikbaar te zijn evenredig vermindert. Gemiddeld is het inkomen van de huisarts voor 33% gesubsidieerd door de Overheid. Als de huisarts zich niet weet te organiseren van 08u tot en met 20u is het maar een stapje naar een gesalarieerde eerste lijn. En je zou het de Overheid niet eens kwalijk kunnen nemen.
    Vriendelijke groeten
    Dr Chris Van der Mullen
    Huisarts met 40 jaar veldwerk op de teller, houder brevet acute geneeskunde, trekker 1733 telefonische triage
    25 jaar verloskundige activiteit in een regionaal ziekenhuis
    Oprichter van een multidisciplinaire huisartsenpraktijk vooraleer onze koepel dit “het voorbeeld model” vond
    Speciale interesse in al wat niet planbaar is
    Teleurgesteld in het kennisdomein “niet planbare zorg van onze koepel” dat na 1 jaar nog steeds niet van de grond geraakt alsof er geen dringendheid is

    Chris
    www.vantsestich.be
    0475/60.03.93

  • Anthony CORNELISSEN

    03 november 2022

    Mag ik er nog eens aan toe voegen dat in een artikel onlangs een laureaat stelde dat geneeskunde van langs om meer een beroep wordt dan een roeping.
    Ik heb dat in een opmerking stellig ontkend, ons " beroep " blijft een roeping, en als dat niet zo is, kan je er beter mee stoppen.
    Ik ben zelf et met pensioen en blijf mijn 80 + patiënten nog doen, wat zeer arbeidsintensief is. Het gemiddelde per dag is 2 patiënten per uur. Als je dat alleen voor de kost zo moet doen, met al de kosten, die je als zelfstandige moet maken, en met de " lage " erelonen per prestatie; dan kan je daar niet mee rondkomen, of je moet 14 à 16 uur per dag werken.
    Gelukkig is het voor mij niet meer voor de kost, maar omwille van " een roeping".
    Dr. A. Cornelissen.