Intensive care van twee Brusselse Iris-ziekenhuizen voor helft gevuld met Covid-patiënten

Het aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus gaat opnieuw in stijgende lijn in het hele land. In enkele Brusselse ziekenhuizen wordt de druk opnieuw groter. Twee intensivecarediensten binnen het netwerk van Iris-ziekenhuizen zijn voor de helft bezet met coronagevallen. In andere ziekenhuizen schommelt het aantal opnames.

In alle Brusselse ziekenhuizen worden momenteel 163 besmette coronagevallen verzorgd, 53 Covid-patiënten liggen op de diensten intensieve zorg. "Dat ligt procentueel wat hoger dan in heel België. Op niveau van intensieve zorgen is 20 procent van de bedden bezet, terwijl dat 8 procent is voor België. Je moet wel weten dat in Brussel zowat 23 procent niet-Brusselaars opgenomen worden", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspe ctie.

Het Iris-netwerk omvat de ziekenhuizen UMC Brugmann, UMC Sint-Pieter, de ziekenhuizen Iris Zuid (sites Etterbeek- Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Molière-Longchamp en Joseph Bracops) en het Instituut Jules Bordet. Daar zien ze een stijging van het aantal gevallen dat binnenkomt, met twee intensivecarediensten die voor de helft met Covid-patiënten gevuld zijn. "De situatie wordt opnieuw zorgwekkend", klinkt het bij de Iris-ziekenhuizen.

In het UZ Brussel zagen ze het aantal opnames vorige week stijgen, maar nu is het weer wat minder met 16 coronagevallen in het ziekenhuis, van wie vijf op intensieve. Ze zien wel een duidelijke trend in de vaccinatiestatus van de patiënten. "Bijvoorbeeld vorige week hadden we op de Covid-afdeling bijna uitsluitend Covid-patiënten die niet waren gevaccineerd. Het gebeurt ook dat we patiënten hebben die nog maar één prik hebben gehad maar we zien weinig Covid-patiënten die volledig zijn gevaccineerd", stelt woordvoerster Karolien De Prez.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.