Europese coronakaart kleurt iets minder rood

De Europese coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurt donderdag iets minder rood. Vooral in Frankrijk is de situatie in verschillende departementen verbeterd, maar ook Italië en Zweden kleuren minder rood. Kroatië is dan weer een rode zone geworden, terwijl ook in Oost-Europa de groene gebieden sneuvelen als sneeuw voor de zon.

Het ECDC publiceert elke donderdag een Europese coronakaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen en het percentage positieve tests in de voorbije veertien dagen. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

Op de nieuwe kaart valt op dat Frankrijk, in tegenstelling tot vorige week, minder rood kleurt. Zo krijgen Normandië, Pays de la Loire en Centre - Val de Loire voortaan een oranje kleur en krijgen in het zuiden op Provence-Alpes-Côte d'Azur na alle departementen opnieuw een rode kleur.

In Italië is Latium, de regio rond hoofdstad Rome, niet langer rood. Bovendien kent de Laars met Valle d'Aosta ook opnieuw een groen gebied. Zweden kleurt voortaan opnieuw helemaal oranje.

Slechter nieuws is er voor Kroatië, dat in tegenstelling tot vorige week, voortaan helemaal rood kleurt. Ook Oost-Europa kleurt beetje bij beetje minder groen. Zo zijn zowel Hongarije als Slovakije niet langer volledig groen en ook in Roemenië sneuvelen de groene zones snel. Daardoor blijven enkel Polen en Tsjechië nog over als groene eilanden in Europa.

Voor ons land verandert er niets. Zowel Vlaanderen als Wallonië behouden de rode kleurcode, terwijl Brussel nog steeds donkerrood kleurt.

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.