Domus Medica geeft Voka tegengas over attestenpest

"De taak van een huisarts is zieke patiënten verzorgen en niet attesten bezorgen aan werkgevers die onvoldoende investeren in een hedendaags personeelsbeleid en een toekomstgerichte visie op arbeidsongeschiktheid." Dat is de ferme reactie van Domus Medica op Voka dat in de algemene pers covidpositieve werknemers opriep om hun arbeidsongeschiktheid te laten ‘beoordelen’ door de huisarts.

Nu ook de achtste covidgolf zich heeft ingezet, roept Domus Medica werkgevers op om vertrouwen te hebben in de werknemers en een einde te maken aan het zinloze attesteren.

"Geef patiënten de tijd om uit te zieken. Als de patiënt terug kan telewerken, zal hij of zij dat doen." 

Annelies Delrue, huisarts in Hechtel-Eksel, sluit zich bij die oproep van Domus Medica aan. "Schaf de 'coronabriefjes' af. Nu moet je na een positieve test nog een ziektebriefje gaan halen voor je werkgever. Dat zorgt voor te veel werkdruk bij huisartsen, en werkt volgens dokter Delrue het tekort aan huisartsen in de hand. Ook voor kleinere kwaaltjes, zoals buikgriep of een verkoudheid, is een ziektebriefje volgens haar nutteloos, luidt het op VRTnws. 

Het voorstel van Domus Medica is om een positieve test als bewijs te laten dienen, en dat er verder een gesprek tussen de werkgever en werknemers is over wanneer die laatste toe is aan telewerk. De huisarts heeft in het huidig systeem geen enkele meerwaarde, buiten een briefje van arbeidsongeschiktheid afleveren", vertelt voorzitter Roel Van Giel.

Bij huisarts Delrue zorgt het "ziektebriefjessysteem" voor heel wat extra werk. "Je krijgt dan telefoon van iedereen die een positieve test heeft afgelegd, en vaak moet je dat ziektebriefje dan versturen via mail omdat ze te ziek zijn om het zelf te komen halen. Daar kruipt tijd in", vertelt ze. "Die positieve test zou voldoende moeten zijn. Je zou met dat testbewijs gewoon moeten kunnen thuisblijven."
Zelfs sportclubs vragen tegenwoordig ziektebriefjes wanneer leden niet naar een training kunnen komen, aanleiding voor dokter Delrue om het hele systeem van ziektebriefjes te herbekijken.

De vele administratieve taken werken volgens Delrue het oplopende huisartsentekort alleen maar in de hand. Eenzelfde toon bij Anouk Buelens-Terryn deze week in de papieren editie van MediSfeer waar ze onder meer laat optekenen: "Werkgevers mogen wat meer vertrouwen schenken aan de medemens-werknemer. Als die laatste zegt dat hij ziek is, zal dat in het merendeel van de gevallen ook wel kloppen. Die kleine minderheid die er misbruik van maakt, zal er wel uitspringen en kun je erop aanspreken. De hoeveelheid patiënten die je blijft zien omdat ze alleen een papiertje nodig hebben, en dat in het licht van het huisartsentekort: dat is pas doodjammer.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.