Dokteren aan dorp of stad (3): dr. Lise Vandecasteele, PVDA Antwerpen

Lise Vandecasteele (42), nu al PVDA-volksvertegenwoordigster in het Vlaams Parlement, maakt momenteel ook deel uit van de Antwerpse gemeenteraad. Dat belet haar niet om haar politieke agenda te blijven combineren met haar activiteiten als huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Hoboken. Naar eigen zeggen "weet ze zo wat er leeft bij de mensen, buiten de politieke bubbel."

Dokter Vandecasteele liet zich al opmerken in het 'medical team' van de antiglobaliseringsbeweging in Gent waar ze in 2007 afstudeerde. Sindsdien is ze aan de slag als huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Hoboken. Bij de jongste Vlaamse verkiezingen haalde ze een mooie score van 9.373 stemmen.

Bij de PVDA geldt ze als zorgexpert. Na de lokale verkiezingen op 14 oktober 2018 werd dr. Vandecasteele  opvolger werd Vandecasteele in 2019 lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, het vroegere OCMW. Eerder was ze van 2015 tot 2018 OCMW-raadslid van de stad. Sinds 2022 zetelt ze effectief in de Antwerpse gemeenteraad.

In het Vlaams Parlement werd de Hobokense huisarts tijdens de vorige legislatuur toegevoegd lid aan de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding en aan de Commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering.

In december vorig jaar publiceerde ze het boek 'Wassen, plassen, slapen, klaar' (1). Daarin schetste ze de benarde toestand van de kinderopvang en ouderenzorg, en het protest ertegen. Ze toont zich een vurige activiste rond zorg, welzijn, armoede en vrouwenrechten. Ze staat vooraan in de strijd tegen de commercialisering van de zorg. Met boegbeeld Jos D'Haese doet de PVDA in Antwerpen een gooi naar het burgermeesterschap.

(1) Uitg. Epo, ISBN 9789462674509

> Dokteren aan dorp of stad (1): Sezer Sari, Vooruit Lokeren

> Dokteren aan dorp of stad (2): Marleen Verboven, Durf Geel

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.