Brusselse regering keurt samenwerkingsakkoord CST definitief goed

De Brusselse regering heeft zondag via een elektronische ministerraad de ontwerpordonnantie goedgekeurd over het samenwerkingsakkoord voor de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST). De tekst verhuist nu naar het Brussels parlement. De regering blijft intussen wachten op de adviezen over de uitvoeringsordonnantie.

De Brusselse regering wil wegens de lage vaccinatiegraad in het Brussels gewest het CST gebruiken in een aantal sectoren nu het Overlegcomité de meeste coronamaatregelen heeft geschrapt. De uitbreiding van het gebruik van het CST is zowel tijdelijk (tot 30 juni 2022) als beperkt tot een aantal sectoren: horeca, dancings en discotheken, sportclubs, fitnesscentra, beurzen en congressen, de culturele, recreatieve en feestelijke sector, de residentiële zorginstellin gen voor kwetsbare personen, en evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 personen buiten. 

Eind augustus had minister-president Rudi Vervoort aangekondigd dat hij het CST vanaf 1 oktober wilde inzetten voor de horeca, congressen en discotheken. Minister van Gezondheid Alain Maron had toen opgemerkt dat de timing voor de wettelijke omzetting wel erg krap was. De ordonnanties moesten immers nog door de regering worden goedgekeurd, voor advies naar de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit gestuurd worden voor ze definitief konden worden goedgekeurd worden en naar het parlement gestuurd worden. Parallel diende nog overleg gevoerd te worden met de sectoren en gemeenten.

Vrijdag kreeg het parlement de voorontwerpen van ordonnantie en de adviezen van de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit over het samenwerkingsakkoord toegestuurd. Zondagavond werd uit regeringsbron vernomen dat de ministerrraad de ontwerpordonnantie die het samenwerkingsakkoord bekrachtigt heeft goedgekeurd. 

Intussen blijft het wachten op het advies van de Raad van State en de Gegevensbeschermingsautoriteit over het voorontwerp van uitvoeringsordonnantie. 

Dat betekent dat slechts één van de twee teksten voor maandag 9 uur naar het parlement gestuurd kan worden. Het uitgebreid bureau had dat geëist om ze dinsdagnamiddag in commissie en donderdag in plenaire zitting te kunnen bespreken en te stemmen zodat de regeling vanaf 1 oktober zou kunnen ingaan.

Naar verluidt zou de meerderheid de bespreking toch willen aanvatten in de commissie. De uitvoeringsordonnantie zou dan eventueel met terugwerkende kracht kunnen ingaan. Het was immers toch de bedoeling om pas vanaf midden oktober te sanctioneren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.