"Wat met pensioenverschil fulltimers vroeger en huidige generatie?"

Op ons Grote Debat kregen kijkers de gelegenheid om achteraf nog vragen in te sturen. Een van die vragen luidt als volgt: "Fulltimers die meer dan dat een heel leven hebben gepresteerd, krijgen een minimumpensioen dat even hoog/laag is als artsen die nu onder het mom van kwaliteit life balance een veel lagere werkingsgraad hebben. Dat is die oudere fulltimers toch wel oneer aandoen." Aan de syndicaten de vraag wat ze daaraan kunnen doen.

Alvast AADM (Alliantie Artsenbelang – Domus Medica) reageerde als volgt: "De collega verwijst naar het pensioen van zelfstandigen. We weten allemaal dat het pensioen van zelfstandigen veel te laag is, niet allen voor artsen maar voor alle zelfstandigen. De manier waarop het pensioen van zelfstandigen geregeld wordt, is een veel bredere problematiek die geregeld wordt in het overleg tussen werkgevers en werknemers waar wij als artsensyndicaat niet vertegenwoordigd zijn. Wij houden dit thema in de aandacht binnen het Riziv, maar ook via regelmatig overleg met de werkgeversorganisaties (bijvoorbeeld het VBO)."

"Daarnaast proberen we wel te werken aan maatregelen om collega’s die na hun pensioengerechtigde leeftijd willen blijven doorwerken de nodige ondersteuning te bieden. En wel door te pleiten voor regelluwte voor collega’s die nog willen helpen in de wachtdienst bijvoorbeeld, huisartsenpraktijken, de huisartsenkring zonder dat dit een invloed heeft op hun pensioenuitkering (zoals we dat gedaan hebben tijdens de covid-crisis in de Vaccinatiecentra)."

Om op zijn minst de stem van de artsen daarbij sterk te laten klinken, hebt u nog de kans tot 26 juni om te stemmen. Vergeet niet om die kans te grijpen!

> Hierbij de mogelijkheid om het debat tussen de verschillende syndicaten huisartsgeneeskunde te bekijken.

> Wat met pensioenverschil fulltimers vroeger en huidige generatie? (antwoord ASGB/Kartel)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Caitlin ROSCHER

    20 juni 2023

    Een rare vraag. Welke arts bouwt nu enkel op het wettelijk pensioen? Dit is inderdaad een minimum en voor alle zelfstandigen gelijk. Indien u als 'arts van de oude stempel' zoveel gewerkt heeft, heeft u ook veel geld verdiend om aan pensioen opbouw te doen. Als u dit niet gedaan heeft is het toch echt uw eigen inschattingsfout. Ik als jonge 'part-time werkende arts' (NB part-time is nog altijd 40 u / week zonder wachten en administratie bijgeteld) kies er bewust voor om meer tijd met mijn gezin door te brengen en verdien dus ook minder geld om mijn pensioen op te bouwen.
    Jammer dat de 'oudere artsen' hier altijd zo afgunstig naar kijken. U heeft zelf de keuze gemaakt om onmenselijke uren te werken en ik bespeur bij veel van de oudere collega's niets dan spijt! De huidige generatie beoogt dan ook een gezondere work-life balance, het zou toch mooi zijn moesten onze voorgangers ons ook betere werkomstandigheden gunnen.