Wat is de link tussen Domus Medica en AADM?

Midden april werd bekend dat de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) opnieuw kan deelnemen aan de medische verkiezingen, versie 2023. Maar waarom maakt Domus Medica (DM) deel uit van deze alliantie? Een vraag waarmee menig syndicalist en bij uitbreiding ook elke arts die wil stemmen, kan worstelen. In haar  recentste nieuwsbrief probeert DM dat te verduidelijken. Aan u om te oordelen of die argumentatie klopt.

AADM verdedigt naar eigen zeggen de belangen van alle artsen -huisartsen en specialisten uit de drie gewesten- op alle beleidsniveaus. “Het is een syndicaat, maar wij spreken liever van een artsenbeweging die durft vooruit te kijken en die kiest voor een toekomstgerichte, positieve en dynamische aanpak. Dit via een cultuur van overleg en in samenspraak met de verschillende stakeholders (zoals ziekenhuizen, verpleegkundigen, psychologen, verzekeringsinstellingen en overheden).” 

De hamvraag is uiteraard waarom Domus Medica in deze alliantie zit. Waarbij DM verwijst naar haar opdrachtverklaring: de belangen behartigen van de huisartsen en de huisartsenkringen in Vlaanderen op wetenschappelijk, maatschappelijk en syndicaal vlak via democratische besluitvorming en wetenschappelijke onderbouw.

DM is bijgevolg een organisatie met vier pijlers, heet het:

·      wetenschappelijke ondersteuning (bv. Huisarts Nu, richtlijnen, …)

·      professionele ondersteuning (bv. eindeloopbaangids, openpraktijkendag, …)

·      maatschappelijk/syndicale vertegenwoordiging (vertegenwoordiging op federaal en Vlaams niveau en deelname aan het maatschappelijk debat) 

·      ondersteuning en verdediging van de huisartsenkringen.

"Om de maatschappelijke/syndicale pijler te realiseren is het noodzakelijk dat DM vzw de stem van de huisartsen kan vertegenwoordigen in de federale overlegorganen van het Riziv." Maar om erkend te worden als representatieve organisatie federaal (en dus te mogen deelnemen aan de medische verkiezingen) moet een organisatie zich richten tot huisartsen en specialisten in minimaal twee gewesten. “Aangezien Domus Medica zich statutair enkel richt tot de huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen en Brussel, was de alliantie nodig met Artsenbelang dat eenzelfde visie op gezondheidszorg deelt.“

Specialisten

Domus Medica richt zich statutair enkel tot huisartsen. “Om een oplossing te bieden aan een grote groep specialisten die zich niet mee vertegenwoordigd voelen, is Artsenbelang ontstaan. De specialisten hebben veel verschillende organisaties die de belangen van een specifieke groep specialisten behartigen. Deze historische versnippering in wetenschappelijke, beroeps- en syndicale organisaties verhindert een goede belangenvertegenwoordiging van de specialisten."

"Artsenbelang wil hier radicaal anders te werk gaan en vertrekt vanuit de kracht van de verschillende specialistische organisaties die op hun domein een expertise hebben. We reiken hen de hand om in specifieke dossiers met kennis van zaken de belangen te verdedigen. Voor Artsenbelang is er maar één voorwaarde: het onderschrijven van onze gemeenschappelijke visie op de gezondheidszorg.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.