Domus Medica zag gisterenavond verschillende berichten over de vernieuwde teststrategie in de media verschijnen. De verbazing was hierover bijzonder groot. Deze manier van communiceren over een onderwerp met vérstrekkende gevolgen is absoluut ontoelaatbaar. Domus Medica vraagt aan de politieke overheid om haar verantwoordelijkheid te nemen.
Gisterenavond verschenen verschillende berichten in de media over de nieuwe teststrategie. Domus Medica was verbouwereerd door deze manier van communiceren.
Domus Medica klaagde de afgelopen weken via verschillende kanalen de ‘oude’ teststrategie aan, omwille van de hoge druk bij de huisartsen. Dit weekend heeft Domus Medica nog contact gehad met verschillende beleidsverantwoordelijken en een aantal suggesties gedaan om de strategie aan te passen. Juiste en tijdige communicatie naar de huisartsen was echter cruciaal. Dat bleek ook al uit onze opiniepeiling van eind augustus.
Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: “Huisartsen staan al een hele tijd onder ongelooflijke druk. Het was voor ons belangrijk om te evolueren naar een aangepaste teststrategie. De voorgestelde maatregelen zijn voor ons de enige juiste op dit moment. De manier van communiceren is echter absoluut ontoelaatbaar. Het is een kaakslag aan alle huisartsen die al maanden in de vuurlinie staan.”
Gelekt
Het was de bedoeling, vanuit het Coronacommissariaat, om eerst naar de huisartsen te communiceren. Domus Medica stelde samen met de huisartsen gisterenavond vast dat de gewijzigde teststrategie gelekt werd. Ondertussen staat de telefoon bij heel wat huisartsen roodgloeiend met patiënten die tal van vragen en bezorgdheden hebben over nauwe contacten, terugkeer uit het buitenland, mogelijke symptomen, positieve testresultaten,…
"Volgende keer actie"
Dit toont aan dat er een ongelooflijke verantwoordelijkheid ligt bij degene die heeft gelekt. Deze persoon zorgt op dit moment voor een ongeziene chaos bij de huisartsen en hun patiënten. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: “Het is niet de eerste keer dat de huisartsen niet op voorhand zijn ingelicht of werden gewaarschuwd. Huisartsen zijn al maanden in de weer om de juiste zorg aan te bieden aan hun patiënten en zijn mentaal moe. Dit moet echt de laatste keer zijn om dergelijke wijzigingen eerst in de publieke opinie te gooien. De juiste weg is simpel: eerst de huisartsen informeren zodat zij zich kunnen voorbereiden en daarna de publieke opinie. Wij zullen dit geen volgende keer meer aanvaarden en zullen volgende keer actie ondernemen.”
Ook ASGB en SVH uitten hierover al hun verontwaardiging op Twitter.
> Lees ook: "Cruciaal dat huisartsen eerste geïnformeerd worden" (Bvas)