Ook huisartsen kreunen onder zwaardere, tweede golf: "Dokters dreigen uit te vallen"

Niet alleen het ziekenhuispersoneel, maar ook de huisartsen in ons land staan onder loodzware druk door het stijgend aantal coronabesmettingen. "De eerste golf is nog niet helemaal verteerd en de tweede golf belooft nog zwaarder te worden", klinkt het bij huisarts Dirk Scheveneels, Bvas-ondervoorzitter. "De curve moet dringend naar beneden, anders zullen er ook veel huisartsen uitvallen."

Dinsdag werd met 689 ziekenhuisopnames het dagrecord verbroken, maar ook bij de huisartsen zien ze steeds vaker patiënten met een coronabesmetting. "Een aantal weken geleden zagen we gemiddeld 1 à 2 covid-besmettingen per week in de huisartsenpraktijken, ik schat dat er deze week gemiddeld tussen de 10 en de 20 gevallen zullen zijn", vertelt Dirk Scheveneels, huisarts in Zuid-Antwerpen en ondervoorzitter van het Bvas.

Patiënten die symptomen hebben van een coronabesmetting, worden nu gevraagd om niet naar de wachtzaal te gaan, maar eerst de huisarts te bellen. Die houdt dan een telefonische consultatie en beslist daarna om patiënten met symptomen al dan niet te te ontvangen. De laatste weken staat de telefoonlijn van de dokters echter roodgloeiend.

"Waar we aanvankelijk een telefonisch uurtje per dag hadden voorzien voor teleconsults, zijn dat nu al uren geworden", gaat Scheveneels verder. "Er werd al vaak geopperd om een soort callcenter op te richten, waar mensen terechtkunnen voor al hun vragen. Maar het probleem daarbij is dat zo'n callcenter hoog opgeleide mensen vraagt en dat mensen ook vaak gewoon de vertrouwde stem van hun dokter willen horen."

Mogelijke uitval ondanks goede drive

De druk op de artsen neemt dus steeds meer toe, het Bvas hoopt dan ook dat de nieuwe maatregelen effect gaan hebben. "Want de curve moet snel naar omlaag, anders vrees ik dat er heel wat dokters gaan uitvallen. De eerste golf is nog niet verteerd, en de tweede golf belooft erger te worden. Zorgverstrekkers hebben gelukkig een goede drive, maar dit houden we niet lang vol", aldus Scheveneels.

De huisartsen benadrukken wel dat mensen nog steeds terechtkunnen bij hun dokter voor al hun medische zorg. Volgens Scheveneels mag het geen tweede keer gebeuren dat zorg wordt uitgesteld en zijn artsenpraktijken covid-veilig.

> Lees ook: meer psychologische hulp artsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.