De Koning Boudewijnstichting heeft het Fonds Dr. Daniël De Coninck opgericht, dat vanaf dit jaar investeert in een kwaliteitsvolle eerstelijnszorg. Het nieuwe fonds steunt projecten die rechtstreeks bijdragen aan de levenskwaliteit van patiënten in thuiszorg, ondersteunt de zorgprofessionals in de eerste lijn en focust op kennisopbouw over eerstelijnszorg.
"Als je ouder wordt of chronisch ziek bent, wil je thuis kunnen blijven en daar verzorgd worden", zegt Erika Racquet van de Koning Boudewijnstichting. "Het is niet alleen het ideaalbeeld voor veel mensen, ook het beleid zet steeds meer in op het versterken van de eerstelijnszorg. Daarom investeert het fonds in een kwaliteitsvolle eerstelijnszorg."
Het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, werd opgericht op initiatief van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Het kreeg de naam van Daniël De Coninck, die gedurende 30 jaar voorzitter was.
De eerste initiatieven van het Fonds werden onlangs gelanceerd. Zo steunt het fonds nieuwe en bestaande projecten waar buren, buurtorganisaties, eerstelijnsprofessionals en lokale actoren gezamenlijk zorg dragen voor de buurt en haar bewoners. "Samenwerking met andere lokale actoren kan de eerstelijnszorg immers verbeteren", legt Racquet uit. Projectvoorstellen zijn welkom van alle spelers die bijdragen tot een zorgzame buurt. Geselecteerde projecten krijgen een financiële steun van maximaal 10.000 euro.
Het fonds lanceert een tweede oproep rond het gebruik van zorgtechnologie, zoals apps waarmee gezondheidsgegevens kunnen worden opgevolgd. "De technologie vordert met rasse schreden, maar de concrete toepassing ervan volgt niet altijd even vlot. Daarom steunt het fonds projecten die technologie implementeren bij zorgbehoevenden thuis", aldus Racquet. Geselecteerde projecten kunnen een steun van maximaal 100.000 euro krijgen.
Om de visieontwikkeling, onderzoek en innovatie in de eerstelijnszorg aan te moedigen, financiert het fonds tot slot ook twee interuniversitaire leerstoelen, één in Vlaanderen en één in Wallonië en Brussel. "Deze leerstoelen moeten kennisopbouw en kennisdeling over de eerstelijnszorg in ons land stimuleren." De financiering bedraagt 500.000 euro per jaar en per leerstoel.