Zoals minister Vandenbroucke had aangekondigd, werden vertegenwoordigers van de Waalse huisartsen uitgenodigd op een vergadering vrijdagnamiddag. Volgens het kabinet werd er "constructief gediscussieerd over de 1733 en de organisatie van de wachtdiensten". Voor het kabinet konden tijdens de vergadering een aantal punten worden verduidelijkt. De huisartsenvertegenwoordigers blijven echter perplex staan. Dr. Elodie Brunel (ABSyM) legt uit waarom.
Een van de grieven die de Waalse huisartsen bij de minister naar voren brachten, was dat ze dachten dat hij van plan was om de aanwezigheid van twee artsen per wachtpost op te leggen en dat ze vanaf 18.00 uur open zouden moeten zijn.
Het kabinet stelt dat er geen 2 artsen per open wachtpost verplicht zijn. Voor een functionele samenwerking - die in principe zal bestaan uit ten minste 3 wachtposten - moet altijd ten minste één wachtpost bereikbaar zijn tijdens de oproepuren: van vrijdagavond 18.00 uur tot maandagochtend 8.00 uur, en op vrijwillige basis op werkdagen van 18.00 uur tot 8.00 uur. Dat betekent dat er tijdens deze uren een huisarts en een receptioniste aanwezig moeten zijn. Functionele samenwerking garandeert ook de beschikbaarheid van artsen voor huisbezoeken in de betreffende regio, met behulp van een speciale chauffeur.
Zoals Dr. Guy Delrée al vaak zei, heeft het weinig zin om te eisen dat de artsen om 18.00 uur aanwezig zijn," zegt Dr. Brunel. Zodra de patiënt een oproep lanceert, moet er een hele procedure in gang worden gezet (triëren, gegevensoverdracht via XML, enz.). Het heeft geen zin om een arts te blokkeren tijdens deze procedure, waarbij die dan ook zijn consultaties eerder zou moeten stoppen om naar de wachtpost te gaan. "De minister staat niet open voor de vraag om de wachtpost om 18 uur te laten beginnen", zegt Dr. Elodie Brunel. "Wat de functionele samenwerking betreft, zal het resultaat zijn dat wachtposten meer belast worden, maar het is waar dat het er minder zullen zijn", voegt ze eraan toe.
Sluiting?
Artsen vrezen ook dat sommige wachtposten worden gesloten. "Dat is niet het geval", schrijft het kabinet, "ook niet tijdens diepe nachten. De functionele samenwerkingsverbanden hebben autonomie om te beslissen over hun interne organisatie. Financiering gekoppeld aan deze keuze is voorzien". De minister herinnerde de vergadering eraan dat sinds zijn aantreden bij de FOD Volksgezondheid het budget voor huisartsengeneeskunde aanzienlijk is verhoogd. Het kabinet vervolgt: " Vandaag, maandag 3 juli, is een bespreking gepland in de medicomut over een ontwerp koninklijk besluit over de financiering van functionele samenwerkingsverbanden. Op de agenda staan forse investeringen in wachtposten voor huisartsen."
Cijfers
Simulaties tonen aan dat de operationele kosten van functionele samenwerking op kruissnelheid ongeveer 70,5 miljoen zouden bedragen, dat wil zeggen 22 miljoen meer dan bij de huidige financiering, en drie keer de investering aan het begin van de legislatuur". "Maar artsen vragen ook om een betere waardering van de wachtvergoedingen," zegt Dr. Brunel. "Het huidige tarief is 7,17 euro, wat echt niet veel is. Dat motiveert niet."
Er werden cijfers gepresenteerd over de frequentie van oproepen tussen 18.00 en 19.00 uur in de provincie Luxemburg. "Dr. Delrée vroeg al maanden om deze cijfers", zegt onze collega. "Dat is een gemiddelde van ongeveer één geval per dag", zegt ze. Dezelfde cijfers, zo kondigde het kabinet aan, zullen binnenkort door een medewerker van de minister worden voorgelegd aan alle artsen die ze willen zien. Maar de huisartsenvertegenwoordigers hebben onderling afgesproken om hun eigen cijfers te verzamelen, zodat ze die kunnen vergelijken met die van de minister.
"De minister", voegt het kabinet toe, "deelt de zorg van de huisartsen volledig: we moeten ervoor zorgen dat we patiënten alleen 's nachts zien als dat nodig is. Daarom is het essentieel om 1733 triage te hebben, en daarom investeren we daarin.
Maar de minister herhaalde dat hij een limiet van vier categorieën (bedlegerig, verzorgingstehuis, overlijdensakte, palliatieve zorg) niet kon accepteren. Artsen hebben duidelijk begrepen dat hij onverzettelijk blijft over de kwestie van de diepe nacht: "Ik ben er niet zeker van dat dit de achterban tevreden zal stellen," besluit Dr. Brunel.
Frank Vandenbroucke zegt dat hij open blijft staan voor discussie over niveau 7-gevallen die zich voordoen tijdens de aanwezigheidsdienst, gevallen die binnen 12 uur een medische beoordeling vereisen. In dergelijke gevallen zou het wachtpostsecretariaat een afspraak kunnen maken voor de volgende ochtend. Naast urgentieniveau 7 zal ook urgentieniveau 6, waarvoor binnen 2 uur een huisarts nodig is, de komende weken worden besproken. De richtlijnen voor deze niveaus zullen worden geëvalueerd en er zal worden beslist of ze moeten worden verfijnd. "Maar in ieder geval zal er veel werk moeten worden verzet bij het opleiden van huisartsen, van wie slechts weinigen weten wat deze niveaus inhouden en welke procedures erbij komen kijken," zegt Dr. Brunel.
De volgende vergadering is gepland voor 11 juli, met een evenwichtige vertegenwoordiging van huisartsen (3 NL/3 FR). Het doel is om dit werk tegen oktober af te ronden.
> Huisartsen Wallonië dreigen met staking tegen systeem wachtdiensten