Steeds meer huisartsenpraktijken hebben een tekort aan personeel, met name huisartsen en doktersassistenten. Naast dit signaal dat huisartsenpraktijken in zwaar weer zitten qua bezetting, bleef ook het percentage van de huisartsenpraktijken dat (tijdelijk) geen patiënten kan aannemen onverminderd hoog (60%). Dat en meer blijkt uit de jaarlijkse enquête onder huisartsenpraktijken, die eind 2022 is gehouden door Nivel.
Sinds 2018 monitort het Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg, of huisartsenpraktijken in Nederland personeelsknelpunten ervaren en zo ja, welke dat zijn. De gegevens van meerdere jaren laten ook toe om enkele ontwikkelingen te schetsen sinds 2018.
Almaar meer huisartsenpraktijken met bezettingsproblemen en werkdruk
Het percentage praktijken dat aangaf dat huisartsen een hoge werkdruk ervaren, was vergelijkbaar met dat van voorgaande jaren. Voor de doktersassistenten is dit percentage praktijken wel gestegen van 60% naar 77%.
Daarnaast was het percentage praktijken dat een tekort aan huisartsen verwacht binnen 12 maanden, gestegen van 49% in 2018 naar 95% in 2022. Ook is het percentage praktijken dat aangeeft problemen te hebben met het vinden van praktijkopvolgers en waarnemers verder gestegen. Het zal dan ook niet verbazen dat zich in heel Nederland knelpunten (blijven) manifesteren rond de functie van huisartsen.
De trends over de laatste vijf jaar laten zien dat veel praktijken patiëntenstops kennen, de werkdruk in praktijken onverminderd hoog ligt en de verwachte tekorten aan personeel toenemen.
De cijfers in het rapport zijn gebaseerd op de resultaten van een online vragenlijst die is uitgezet tussen 21 september en 30 oktober 2022, onder alle huisartsenpraktijken in Nederland, uit de Nivel Beroepenregistraties in de Gezondheidszorg. Van de aangeschreven praktijken heeft 15% de vragenlijst ingevuld. De antwoorden zijn gewogen, zodat de cijfers in het rapport representatief zijn voor Nederland.